Bölcsődei nevelés fejlesztése Keszthelyen

2024. március 7. (csütörtök)

 

Projekt azonosító száma: RRF-1.1.2-21-2023-00196

Projekt címe: Bölcsődei nevelés fejlesztése Keszthelyen

Kedvezményezett: Keszthely Város Önkormányzata

Támogatási összeg: 420 000 000 forint

A Projekt fizikai befejezésének tervezett napja: 2025. június 30.

Keszthelyen jelenleg egy önkormányzati tulajdonú, 72 férőhelyes bölcsőde működik. Az évek óta jelentkező bölcsődei férőhelyhiány új szolgáltatási hely létesítésével oldható meg.
A projekt célja a Keszthely, Kisérleti utca 10. szám alatti önkormányzati ingatlanon új bölcsődei szolgáltatási hely létrehozása 2 csoportszobával, 28 férőhely kapacitással.

Az új bölcsőde a pályázati felhívás elvárásainak megfelelően a Lechner Nonprofit Kft. által rendelkezésre bocsátott bölcsődei mintaterv alapján készül, mely egy országos építészeti ötletpályázat egyik nyertes koncepciótervének továbbtervezése során elkészült mintaterv. Magas építészeti minősége révén lehetővé teszi, hogy az intézmény megfeleljen a 21. század elvárásainak építészeti és bölcsődei szakmamódszertani szempontból egyaránt.
A bölcsőde épületének átláthatósága és átgondoltsága a gyermekek harmonikus személyiségfejlődését szolgálják: az egyértelmű, barátságos környezet megkönnyíti a tájékozódást, mely a gyermek érzelmi biztonságának megalapozásában fontos tényező. A bölcsőde kialakítása az ember és a természet közötti kapcsolat megerősítésére és hangsúlyozására törekszik mind anyaghasználatban, mind pedig az épület természetközeli kialakításában. A projekt eredményeként egy barátságos, élhető terekkel kialakított 2 csoportszobás bölcsőde épül, melynek csoportszobái nagy üvegfelülettel, fedett teraszokon keresztül kapcsolódnak a környező kerthez.

Az épület megközelítése a Schwarz Dávid utca felől történik, itt a fedett teraszon lehetséges a babakocsi és kerékpártárolás is. A T-alakú épület utcai szárnyában a fogadórész, a nevelői helyiségek (nevelői szoba, öltözők, vezetői iroda) és a kiszolgáló helyiségek (konyha, gépészet/mosókonyha) kapnak helyet. A hosszanti szárnyban helyezkednek el a csoportszobák a kapcsolódó fedett teraszokkal, a közös öltözővel és a gyermekfürdőkkel. A széles fedett teraszokon lehetséges a kisgyermekek szabadtéri foglalkoztatása erős napsütésben vagy esős időben is.

A projekt része a bölcsődéhez kapcsolódó kültéri környezet kialakítása, játszókert kialakítása, udvari játékok, párakapu telepítése, valamint az épület belső bútorzatának és berendezési tárgyainak beszerzése. Az építési kivitelezés során teljes körű fizikai akadálymentesítés, valamint infokommunikációs akadálymentesítés valósul meg.