Energetikai fejlesztések keszthelyi közintézményeken

2018. október 29. (hétfő)

Két keszthelyi oktatási intézmény, az Életfa Óvoda Sopron utcai tagóvodája és a Zöldmező utcai iskola épületét korszerűsítette a város önkormányzata. Erről Ruzsics Ferenc polgármester beszélt a megújult óvodánál tartott sajtótájékoztatóján. Az energetikai fejlesztésekre európai uniós támogatást nyert az önkormányzat, a két projektre összesen több mint 180 millió forintot.

Mindkét helyszínen korszerűsítették az épületek külső határoló szerkezeteit, utólagos külső oldali hőszigetelést kaptak a falak, és lecserélték a régi, rossz állapotú nyílászárókat. A Zöldmező utcai iskolaépületen elvégezték a lapostető hőszigetelését, és napelemes rendszert is telepítettek rá, mely az intézmény saját villamosenergia-igényének egy részét biztosítja majd, továbbá a gépészeti felújítás keretében új, a hőleadást szabályozó radiátorokat szereltek be. Az óvodaépületben megoldották a padlás hő- és vízszigetelését, valamint korszerűsítették a teljes fűtési rendszert, és a radiátorok cseréjén túl intelligens szabályozási rendszert építettek ki.

A komplex energetikai felújításnak köszönhetően jelentősen javult az önkormányzati tulajdonú épületek energiahatékonysága, így várhatóan mérséklődnek az intézmények fenntartási költségei – mondta el a polgármester.

Keszthely Város Önkormányzata – mely elkötelezett a környezetvédelem, az energiatakarékosság és a megújuló energiaforrások fokozottabb használata mellett – a két beruházás elvégzésére 116,31 millió, illetve 67,58 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program „TOP-3.2.1-15-ZA1 – Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése” megnevezésű pályázati kiírásán.