Keszthely Zöld Város

2023. április 14. (péntek)
TOP

Sz2020

Kedvezményezett: Keszthely Város Önkormányzata
Projekt azonosító száma: TOP-2.1.2-15-ZA1-2016-00003
Támogatás összeg: 1 092 084 269 Ft
Támogatás intenzitás: 100 %
Projekt befejezése: 2023.12.31.

EGYMILLIÁRD FORINT A ZÖLDEBB KESZTHELYÉRT

Több, mint egymilliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert Keszthely Város Önkormányzata a nagyszabású „Keszthely Zöld Város” elnevezésű projektjére, melynek keretében a település több pontján fejlesztik, bővítik a zöldterületeket és különböző szabadtéri rekreációs lehetőségeket is kialakítanak.

A beruházás Keszthely történelmi városmagját öleli fel a Kossuth Lajos utcától egészen a Balaton-parti vasútvonalig: érinti a város főterét, a sétálóutcát, a Zeppelin teret, a KRESZ-parkot, valamint természetesen Keszthely legnagyobb zöldterületét, a Helikon parkot is. Utóbbi helyen a növényzet teljes megújítása és bővítése mellett tematikus kertet, tanösvényeket, futóutat, játszótereket, megújult kutyás agility parkot és egy új büfé épületet is kialakítanak. Megújul a park déli oldalán található parkoló is. A Zeppelin téren olvasókert és játszótér létesül, illetve teljesen átalakul a parkoló, a KRESZ-parkban pedig a zöldterület újul meg. Minden helyszínen a zöldfelület jelentős, látványos bővítését valósítja meg az önkormányzat. Emellett a projekt – ahol szükséges – burkolatok kialakítását, felújítását, csapadékvíz-elvezetést, utcabútorok beszerzését, és a Helikon parkban és a Zeppelin téren a közvilágítás korszerűsítését is tartalmazza.

Az infrastrukturális fejlesztések mellett a projekt keretében „soft elemként” workshopok is megrendezésre kerülnek és a települési identitás erősítése céljából kisvideók és új információs táblák készülnek a Helikon parkban

A fejlesztés eredményeként a belvárosi terek élhetőbbé, kellemesebb klímájúvá, zöldebbé válnak, a közlekedés és parkolás racionalizálása pedig elősegíti majd a városközpont könnyebb megközelítését.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.