10. éve vesz részt Keszthely a Tour de Hongrie-n

2018. augusztus 4. (szombat)

Augusztus 15-én immáron 10. alkalommal érkezik a Tour de Hongrie kerékpáros verseny mezőnye Keszthelyre. A 140 sportoló háromszor is áthalad a keszthelyi célvonalon, így a szurkolók többször is tapsolhatnak a kedvenceiknek. Az indulók a verseny öt szakasza alatt összesen 860 kilométert tekernek augusztus 15-e és 19-e között.
A Balaton-partól rajtolt el tavaly a Tour de Hongrie Keszthelyt is érintő szakaszának mezőnye. A versenyen évről évre egyre több profi sportoló vesz részt, idén hazánk mellett 35 országból összesen 140 versenyző indul. A Tour de France mintájára 1925-ben indult útjára a hazai körverseny, és 1965-ig kisebb-nagyobb kihagyásokkal rendszeresen megrendezték. 2001 óta ismét folyamatosan van tour, ami évről-évre egyre rangosabb helyet vív ki magának a nemzetközi mezőnyben. A tour fontos célja az is, hogy felhívja a figyelmet a kerékpározás jótékony hatásaira és a mozgás fontosságára. 2018-ban Keszthely az első szakasz célállomásaként szerepel a versenykiírásban.

„Egy Balatonalmádi-Keszthely szakasz lesz. A teljes táv, az közel 160 kilométer, a teljes versenytáv, de ami igazán különlegessége, az az, hogy Keszthelyen a célvonalon a mezőny háromszor is át fog haladni. Van ott egy nagyon szép hegy egy nagyon szép várral közel Keszthelyhez, a Rezi vár, és a rezi emelkedőre, dombra háromszor is fel fog hajtani a mezőny, tehát egy ilyen körpályát fog megtenni a mezőny Rezi és Keszthely között.” – mondta a verseny főszervezője, Eisenkrammer Károly.

A szurkolók és az érdeklődők Keszthely több pontján is találkozhatnak a sportolókkal augusztus 15-én. A versenyzők a Rezi út felől érkeznek, végigtekernek a Sopron és a Lehel utcán, majd a Vásár tér érintése után a Bem József utcán érkeznek meg a Fő térre. Innen a Georgikon és a Pál utca után a Hévízi úton hagyják el a várost. A szervezők felhívják a közlekedők figyelmét a sportolók testi épségének védelmére és türelmüket kérik az útlezárások idejére. Keszthely után Fejér megyei körverseny következik, majd Cegléd-Hajdúszoboszló és Karcag-Miskolc távokon teljesíthetnek a sportolók. Az ötödik szakaszon a versenyzők Kazincbarcikáról indulnak, majd Aggteleket is érintve egy körpályán térnek vissza a kiindulópontra. A tour-t az M4 élőben közvetíti.

Regman Karola – Keszthelyi TV
http://tvkeszthely.hu/hirek/8988/10-eve-vesz-reszt-keszthely-a-tour-de-hongrie-n/