10 éves a Kortárs Művészeti Műhely

2023. június 21. (szerda)

Kiállítással ünnepelt a Kortárs Művészeti Műhely. A Helikon Kastélymúzeumban működő szakkör tíz évvel ezelőtt alakult. Azóta számos diák tanult itt képzőművészetet, valamint fotó- és médiamunkát, többen közülük sikeresen felvételiztek különböző művészeti iskolákba. A tárlat a Fejér György Városi Könyvtárban nyílt meg.

Különleges fényképeket, montázsokat, festményeket és rajzokat vehettek szemügyre az érdeklődők. Az alkotásokon jól látszik, hogy az egy évtized alatt hogyan fejlődött a műhely, és mennyi arca volt a szakkörnek. A 10 év során számos diák képezte itt magát, közülük többen is eljöttek a kiállítás megnyitójára. Mindannyian úgy vélik, nem csak az alkotás, hanem a társaság miatt is érdemes ide járni.

„Sok helyről hallottam, hogy itt nagyon sok mindent ki lehet próbálni, és nagyon jó felszereltségű az egész hely. Ezt meg is tapasztaltam az itt töltött időm alatt. Több évig jártam ide, és nagyon szerettem. Mindig a rajztanár is segítőkész volt, az egész társaság nagyon jó volt, és igazából szerettem ide járni.” – mondta egy egykori diák, Vasas Heléna.

A Kortárs Művészeti Műhely nem hagyományos rajz szakkör. Célja az átfogó tehetséggondozás, és a képzőművészeti alkotásokon túl a digitális művészet iránt érdeklődők is megtalálták a helyüket. A fiatalok szabadon alkothattak, és megismerhették a kortárs művészet lényegét. A diákok hazai és nemzetközi sikereket is elértek, műveiket Oroszországban is kiállították. A műhely vezetője, Bankó Zsolt úgy látja, van létjogosultsága egy ilyen programnak.

„Nagyon sok siker koronázta ezt a 10 évet. Egyben látni ezt a döbbenetesen jó anyagot – szerintem – de úgy gondolom, hogy mindenkinek ez a véleménye, aki megnézi a kiállítást. Nagyon jó érzéssel tölt el engem, nagyon kellemes érzés, meg, hogy ennyi diák eljött, volt diákok is itt voltak, és kíváncsiak voltak erre a kiállításra, nagyon jól esett. Nehéz feladat volt egyébként összerakni, mert annyira sok munka, és annyira jó alkotások voltak, abból te kiválasszál – nem tudom mennyi van, szerintem 100 darab munka ki van állítva, de nagyon nehéz volt kiválasztani.” – tájékoztatott Bankó Zsolt, a Kortárs Művészeti Műhely vezetője.

A Kortárs Művészeti Műhelybe folyamatosan lehet jelentkezni, de a Múzeumok Éjszakáján nyitott műhellyel várják az érdeklődőket. A tervek szerint legalább kétévente szeretnék megmutatni az elkészült munkákat a nagyközönségnek. A jubileumi tárlat augusztus 31-ig látható a könyvtár nyitva tartási idejében.

Regman Karola – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/10463-10-eves-a-kortars-muveszeti-muhely

Képek