10 kategóriában díjazták a diákszínjátszókat

2019. április 3. (szerda)

19. éve rendezték meg a hagyományos diákszínjátszó találkozót Keszthelyen a Balaton Színházban. Az eseményen 3 helyi középiskola és 1 zalaszentgróti intézmény színjátszó csoportja vett részt. A találkozó lényege, hogy helyszínt biztosítson az amatőr színészeknek a bemutatkozásra, versenyzésre. Idén 10 kategóriában díjazták a résztvevőket.
Ezért a szerepért ítélte oda a zsűri A leghitelesebb alakítás díjat Kristóf Petra Virágnak. A Hogyan tartsuk meg a pasinkat című darabot a Keszthelyi Közgazdasági Szakgimnázium Lámpaláz Színjátszó Körének előadásában láthatta a közönség. A legjobb csapat kategóriának járó elismerést a zalaszentgróti Játssz-ma Színjátszó Csoport érdemelte ki, akik A tigris című darabot adták elő nagy sikerrel. Az autótulajdonost játszó Dézsenyi Jázon harmadik alkalommal állt a keszthelyi színpadra.

„A tőlünk lehető legjobbat nyújtjuk általában és szeretjük, mivel majdnem ugyanolyan korosztályú fiatalok ellen versengetünk úgymond így mondva, de nem annyira gondolunk rájuk ellenségként, inkább csak sorstársakként, hogy nekik is ez a dolguk, meg nekünk is és akkor a jobb győz.” – mondta el a tanuló.

A színdarabok nagy népszerűségnek örvendtek a közönség és a zsűri körében is. A bíráknak ezúttal sem volt könnyű dolguk, pontozás helyett a gondolataik alapján hozták meg döntéseiket. Ebben az évben 10 kategóriában díjazták az előadókat.

„Jó látni, hogy ilyen sokszínűek a gyerekek. Tényleg volt olyan egy-két kimagasló szereplő, aki szerintem néhány év múlva, remélem, hogy ország-világ lát majd, mert tehetséges, hogyha ebbe az irányba megy, de ha nem reméljük, hogy amatőrként vagy műkedvelőként folytatni fogja. Tehát nagyon jópofa megoldások, tényleg fiatalos darabok, nekik való, tehát most nem lehet azt mondani, hogy olyat adtak elő, amit nem értenek vagy nem nekik való.” – fejtette ki Sarkadi Szilvia.

A találkozón négy iskola színjátszó köre vett részt. Az alkalom jó lehetőséget ad arra, hogy megismerhessék egymást a különböző csoportok, és esetekben barátságot is kössenek egymással. Az esemény nagyon népszerű a gyerekek körében, melyet 19 évvel ezelőtt szervezett meg először a Közgazdasági Iskola.

„Akkor alakítottunk egy színjátszós csoportot az elsőt és nem volt bemutatkozási lehetőségünk. Abban az évben éppen nem volt Helikon sem és úgy gondoltuk, hogy akkor csináljunk egy ilyet és a környékbeli iskolák is itt megmutathatják magukat. Ez volt az ötlet.” – ismertette Horváth Péter.

A színjátszósok találkozóját várhatóan jövőre is megrendezik, melyre továbbra is várják a középiskolásokat.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV
https://tvkeszthely.hu/hirek/5898-10-kategoriaban-dijaztak-a-diakszinjatszokat?fbclid=IwAR2bY4TWBle4PquwiWOxyeR7DOv12qPg9k22vUDQQr8-b5nK2uCj6jiWB3A