10 órán át tekertek

2023. augusztus 7. (hétfő)

Spinning kerékpárokon tekertek 10 órán át a Balaton-parton a sportolók. Ismét megszervezték a nagy sikernek örvendő Spinpa maratont, amelyre az ország minden pontjáról érkeztek csapatok. A cél az volt, hogy a lehető legtöbb kilométert gyűjtsék össze, a program azonban jó találkozási lehetőséget is biztosított.

Szombaton délben rajtolt el a nem mindennapi kihívás. Az első órában még mosollyal az arcukon tekerték a kerékpárokat a résztvevők. A maratonnak az időjárás is kedvezett, a szokatlanul hűvös időben könnyebb dolguk volt a sportolóknak. A versenyre a vegyes csapatok mellett egy lánycsapat is nevezett.

„Mi Tiszakécskéről jöttünk. Már nem az első, hanem a kilencedik vagy a tízedik alkalommal jöttünk el. Nagyon jól érezzük magunkat, amikor csak tehetjük, mindig itt vagyunk. 15 éve egy teremben edzünk mindannyian, így verbuválódott össze lényegében a csapatunk.” – mondta egy versenyző, Zana-Káin Anett.

A legtöbb csapat az elején próbált komolyabb tempót diktálni, hogy minél több kilométert összegyűjtsenek. A tagok folyamatosan váltották egymást a kerékpárokon, majd 48 percenként rövid szünetet tartottak, és biciklit cseréltek. Volt olyan hévízi egyesület, amely két csapatot állított ki.

„Nekem az a fő célom ezzel a versenyre készüléssel, hogy nyáron kevésbé járnak az emberek edzeni, és így tudom őket motiválni arra, hogy gyertek, edzünk, készüljünk fel erre a versenyre. Jó hangulat van, szól a zene, szóval izgatottan vártuk. Közösség, csapatépítő programnak is teljesen jó.” – tette hozzá egy másik versenyző, Torsa Dániel.

.: Szakemberek szerint a spinning az egyik legjobb cardio edzés. Intenzitástól függően akár 7-800 kalóriát is el lehet égetni egy óra alatt. Emellett jó hatással van a keringésre, és fokozza a tüdő kapacitását is. A versenyhelyzet pedig jó adrenalinlöketet ad, nem mellesleg erősíti a csapatszellemet.

„Ez egy régi történet, 15 évvel ezelőtt még a VÜZ Kft.-től megkeresett a Klingl Gyuri, és akkor találtuk ki ezt az ötletet, hogy csináljunk a strandon egy versenyt, hogy kicsit publikáljuk a sportot, a mozgást. Akkor pattant ki ez az ötlet közösen a fejünkből, hogy a spinning kerékpárokra teszünk kilométerórát, 10 órát tekerünk, és a 10. óra végén megnézzük, hogy melyik csapat hány kilométert tekert le, és aki a legtöbbet, természetesen az a nyertes.” – tájékoztatott Marton Zsolt, a Spinpa maraton szervezője.

Az idei Spinpa maratonra 12 csapat nevezett. A 10 óra alatt minden csapat legalább 250 kilométert tekert. A versenyt a Mazsola nyerte 350 kilométerrel.

Regman Karola – Keszthelyi TV

Képek