100 éve született Pilinszky János

2021. november 11. (csütörtök)

Pilinszky János születésének 100. évfordulójára emlékeznek idén országszerte. A Fejér György Városi Könyvtárban Soós Attila tartott előadást a 20. század egyik legjelentősebb költőjéről. Az olvasóteremben egy kiállítás is nyílt, a Kertész Imre Intézet összeállítását vehetik szemügyre az érdeklődők december végéig.

Pilinszky Jánost a 20. század egyik legnagyobb magyar költőjeként tartják számon. A Nyugat negyedik nemzedékének tagja már egészen fiatalon írt verseket, első költeményei 17 éves korában jelentek meg az Élet és a Vigília című lapokban. Költészetén megfigyelhető katolikus hitének hatása, de a 20. század tragédiáinak lenyomatát is őrzik versei. Mégis az irodalomtörténészek azt mondják, Pilinszky versei az emberi élet mindenkori drámáját jelenítik meg.

„A 20. század tragédiáit, a holokausztot, a világégést és az ember elidegenedését önmagától és Istentől is nagyon mélyen és egyszerűen tudta megfogalmazni. Mélyen, nem is egyszerűen, hanem bonyolultan, de mégis röviden tudta megfogalmazni a költészetében. Páratlan rövid sorai vannak, ami röviden és nagyon mélyen, ami egy életre gondolkodnivalót hagy, például a Négysoros.” – mondta Soós Attila bibliaoktató, a Nyitott Szemmel magazin szerkesztője.

Az idén Pilinszky János születésének 100. évfordulójára emlékeznek országszerte. Így volt ez a Fejér György Városi Könyvtárban is kedden, ahol Soós Attila tartott előadást az érdeklődőknek. A bibliaoktató évekkel ezelőtt fedezte fel magának a költőt és mélyen beleásta magát az életébe és az irodalmába. Előadását korabeli filmrészletekkel, Pilinszky-szavalatokkal is színesítette. A könyvtár nagy örömmel adott helyet az eseménynek.

„Pilinszky János szerintem mindenkinek kedvenc költője. Megkeresést kaptunk, hogy egy előadást szeretnének tartani nálunk, akár kibérelnék a helyet, adjuk-e? Mi mondtuk, hogy örömmel csatlakozunk hozzá és akkor közös rendezvénnyel várunk mindenkit, olvasóinkat is. Szerencsénkre a Pilinszky 100 emlékév kapcsán a Kertész Intézet készített egy kiállítást.” – tájékoztatott Kocsondiné Eisenkorb Györgyi, a Fejér György Városi Könyvtár igazgatóhelyettese.

Az érdeklődők ezt a tárlatot is láthatják a könyvtár olvasótermében. Bár az intézménynek nem volt kapacitása arra, hogy Budapestről Keszthelyre szállítsa a több méteres molinókat, lehetőséget kaptak, hogy a kiállítás tartalmát A3-as méretben kinyomtassák. A tárlatot év végéig láthatják az érdeklődők.

Regman Karola – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/8586-100-eve-szuletett-pilinszky-janos