1000 éve működő országot hagyott ránk Szent István

2022. augusztus 21. (vasárnap)

Szent István felismerte, hogy Magyarországnak Európához kell tartoznia – hangzott el az augusztus 20-i ünnepségen Keszthelyen. A kiszámíthatatlan időjárás miatt idén a Kis Szent Teréz Bazilika adott otthont a rendezvénynek.

A hit fontosságára hívta fel a figyelmet Mezei András atya az ünnepi szentmisén. A szertartás után a történelmi egyházak képviselői egyenként megáldották az újkenyeret. A városi ünnepségen Nagy Bálint államtitkár Szent István király munkásságát méltatta. Hangsúlyozta, államalapítónk 1000 éve működő országot hagyott ránk.

„Keszthely idén 775 éves. Ez a jubileum alkalom arra, hogy átgondoljuk és értelmezzük helyünket az István alkotta Magyarország több mint 1000 éves múltjában. Az örökség, amelyet mi is őrzünk az a természeti, építészeti, kulturális érték, amely Keszthely identitását meghatározza, méltóvá teszi városunkat arra is, hogy Keszthelyre, mint a Szent István-i Magyarország egyik jelentős városaként gondoljunk.”

„Az isteni gondviselés nagy ajándéka volt, hogy ezer évvel ezelőtt a magyar nemzet számára kiváló államférfit adott.” – II. János Pál pápa 2001-ben írt leveléből idézett Manninger Jenő. A polgármester kiemelte, Szent István szolgálatnak tekintette a koronát. Fontos volt, hogy biztos pontokon álló országot alapítson. Keszthelynek is határozott jövőképe van.

„Készülünk a kerületi uniós programra, ennek keretében lehetőség nyílhat nagyobb városfejlesztésekre, felújításokra. A készülő stratégia is jövőképünkön alapszik. Keszthely balatoni város, kulturális és zöld város karaktere kell, hogy legyen, ennek tovább kell erősödnie, ahogy egyébként eddig is elismerték, hiszen mint mindnyájan tudjuk, már bekerült egy rangos listán Európa első 10 tóparti települése közé.”

Az ünnepségen Szakonyi Milán énekes és Bellus Attila, a Hevesi Sándor Színház színművésze adtak műsort.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/9485-1000-eve-mukodo-orszagot-hagyott-rank-szent-istvan