1100 év meséi a Tündérrózsa előadásában

2013. június 17. (hétfő)

Zsúfolásig telt nézőtér előtt mutatta be évzáró műsorát a Balaton Színházban a Ranolder János Római Katolikus Általános Iskola Tündérrózsa Gyermek-néptánccsoportja. Az est folyamán közel 150 tanuló lépett színpadra.

Először az első, második és harmadik osztályosok az órarendbe épített néptáncórán tanultakból adtak elő egy-egy produkciót, míg a nagycsoport egy 50 fős Galgamenti táncokkal, valamint Varga Zoltán Drágszéli táncok című koreográfiájával foglalta keretbe az első félidőt. A műsorban a hagyományoknak megfelelően megható körülmények között elbúcsúztatták a nyolcadik osztályos táncosokat is, melynek köszönhetően szem nem maradt szárazon.

Az előadás második részében Aradvári Lászlóné és ifj. Aradvári László 1100 év meséi című történelmi táncjátéka került színpadra. A szereplők a magyar történelem legfontosabb eseményeit jelenítették meg a színpadon az adott korra jellemző viseletekben. Az egyes számok között Kéri Balázs tolmácsolásában szívet melengető híres versek hangzottak el. A Honfoglalástól indulva István király megkoronázása után Mátyás király udvara és Dózsa György unokái jelentek meg, majd egy moldvai tánc kíséretében ismerhette meg a közönség a török időket és az egri nők diadalát. Az 1848-as szabadságharc idejéből egy reformkori bál elevenedett meg, miután egy Kalocsa vidékéről származó székes táncot adtak elő a legifjabb fiúk. A műsor zárásaként a két világháborút szimbolizáló szatmári táncokat, valamint a Cuhárét szűnni nem akaró vastapssal, felállva köszönte meg a publikum.

Nézze meg galériánkat!