„1100 év meséi” történelmi táncjáték

2013. május 15. (szerda)

„A magyarság szükség és érték, az emberiség csillagokhoz vezető útja számára…” – ez volt az alapgondolata annak a történetnek, mely kiindulásként szolgált a Tündérrózsa Gyermek-néptánccsoport egyik legsikeresebb produkciójához.

Ennek a műsornak az aktualitását elevenítette fel hét esztendő után az idei év végi önálló műsorra az együttes, új köntösbe varázsolva az egész előadást. A műsorban a magyar nép történelmének főbb eseményei lettek kiragadva 1100 év dicsőségének és balsorsának sokaságából, néptáncba csomagolva.

Az időben előrehaladva a fényes múlt ugyanúgy megjelenik a színpadon, akárcsak a zivataros századok. Az egyes táncok között átvezetésként az adott korra jellemző, híres versek hangzanak el a szereplők előadásában.
A történelmi kirándulás 896-ban a honfoglalással kezdődik, majd első szent királyunk bemutatásán át eljutunk egészen Mátyás király udvarába. Dózsa György parasztfelkelésének leverése után az egri nők vesznek revánsot a törökökön. Az 1848-as forradalom és szabadságharc bukásának következménye volt a Deák Ferenc nevéhez kapcsolódó kiegyezés.
Sajnos a két világháborúban elszenvedett vereségek nem tették lehetővé, hogy az előadás happy end-del záruljon, ám az egyórás műsort mindvégig átlengi a hazaszeretet dicső érzése, mely megmutatkozik a táncokban és versekben egyaránt.

Az Aradvári Lászlóné és ifj. Aradvári László által koreografált darab korhű ruhákban bemutatva méltó emléket állít Szent István, Kossuth Lajos, Deák Ferenc és a haza többi nagyja által ránk hagyott gazdag örökségnek.

A műsort 2013. június 13-án 18 órakor adja elő a 22 éves Tündérrózsa Gyermek-néptánccsoport a Balaton Színházban, Keszthelyen.