120 éve született Neumann János

2023. október 18. (szerda)

Megérkezett Keszthelyre a Neumann János vándorkiállítás. A matematikus születésének 120. évfordulója alkalmából összeállított tárlat a tudós életét, munkásságát és a technikára gyakorolt hatását mutatja be. A megnyitóval egybekötött előadáson Neumann életének kiemelkedő állomásairól esett szó.

Neumann János elsősorban kvantummechanikai elméleteiről, és a digitális számítógépek elvi alapjainak lefektetéséről vált ismertté. Már gyerekként megmutatkozott kiemelkedő tehetsége. Több nyelven beszélt, szinte fotografikus memóriája volt és kiválóan számolt fejben. 1925-ben vegyészmérnöki diplomát, 1926-ban matematikai doktori címet szerzett. 1930-ban meghívták vendégprofesszornak a Princetoni Egyetemre.

„Az óriási dolog volt, hogy felállította az úgynevezett Neumann-elveket, hogy egy számítógépnek hogyan kell felépülnie, milyen részekből, illetve hogyan kell működnie. A mai napig a számítógépek ilyen elven működnek. Szokták példaképpen mondani, hogy most egy mobiltelefonban annyi információ van, hogy amikor az első Holdra szállás történt, akkor nem használtak annyi információt mindössze az ott lévő gépekben.” – tájékoztatott Dr. Kovács László, nyugalmazott rektorhelyettes.

Neumann sosem kapott Nobel-díjat, ugyanis nincs matematikai Nobel-díj, de munkásságát világszerte ismerték és elismerték. A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság vándorkiállítással tiszteleg a matematikus előtt, amely az ország számos városában megfordult már. Keszthelyen a Balaton Színházban láthatók a tablók, a megnyitóra pedig több oktatási intézmény diákjait meghívták.

„Azt gondoljuk, hogy Neumann életműve egy olyan fantasztikus életmű, amelyre mindenkinek rettentő büszkének kell lenni. Nem véletlen, hogy 1999-ben az évszázad emberének választották Amerikában is. Tehát egy olyan magyar tudós, aki fantasztikusan sokat tett a világért, a világunkért. megpróbáljuk minél több helyre eljuttatni az országban ezeket a dokumentumokat, amik az életéről szólnak.” – emelte ki Dr. Beck György, a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság elnöke.

A november 2-ig látható roll-up kiállítás modern, a fiataloknak is érdekes, ugyanakkor informatív módon mutatja be a magyar matematikus életét. A tárlat összeállítóinak a célja, hogy ismét ráirányítsák a figyelmet az egyik legkiemelkedőbb tudósunkra.

Regman Karola – Keszthelyi TV

Képek