1206 diák vizsgázik a Georgikon Karon

2019. január 17. (csütörtök)

Négy hét alatt 1206 diák ad számot a tudásáról a Georgikon Karon. A hallgatóknak még másfél hetük van arra, hogy letegyék a vizsgáikat. Többek között állattenyésztéstanból, növénytermesztésből és takarmányozási ismeretekből is felelnek a tanulók. Az alapképzésben és mesterképzésben részt vevő hallgatók is megmérettetnek.
Javában zajlik már a téli vizsgaidőszak a Pannon Egyetem Georgikon Karán. A diákok decembertől kezdve jelentkezhettek a megmérettetésekre. A keszthelyi intézményben ebben a félévben 1100-an vizsgáznak, a székelyudvarhelyi képzésben résztvevők közül pedig 106 hallgatónak kell helyt állni a számadásokon. A közel 30 szaknak köszönhetően rengeteg tantárgyból kollokválhatnak a tanulók ebben az évben is.

„Részletes állattenyésztéstan II. tantárgyból vizsgáztam most. A tantárgyra sokat készültem. Ez a vizsga a ló, illetve a prémes állatok körét foglalta magába. A felkészülésben sokat segített a két tanár úr által kiadott anyag, illetve az órán való jegyzetelés.” – mondta el Varga Bence egyetemi hallgató.

A vizsgákra való várakozás közben sokan nézték át a jegyzeteket, kérdezték ki már végzett társaikat a tapasztalataikról, vagy terelték el gondolataikat a stresszes helyzetről egy kis beszélgetéssel. Mint a hallgatóktól megtudtuk, a legnagyobb kihívást jelentő tantárgyakat sokan utolsónak hagyták, hogy kellő idejük maradjon a felkészülésre. A tananyag elsajátítása olykor nehéz pillanatokat okozott az egyetemisták számára, de többségében jól vették az akadályokat.

„Nagyon jól érzem magam, mivel a vizsgaidőszakban ez volt az utolsó vizsgám, úgyhogy túl vagyok már rajta. Kérődző állatok takarmányozása, ez volt a tantárgynak a neve, illetve amiből vizsgáztam és hát egy jó 4-5 napot készültem rá.” – osztotta meg gondolatait Farkas Levente egyetemi hallgató.

A kollokviumokra szánt idő harmadik hetében a hallgatók fele már sikeresen teljesítette a követelményeket, tudtuk meg Hegedűsné dr. Baranyai Nóra oktatási és akkreditációs dékánhelyettestől. Mint elmondta, a tanulóknak félévente átlagosan 6-7 tantárgyból kell számot adniuk tudásukról, ami 85-90%-ban teljesül is.

„A bukási arányok is azért sajnos jelen vannak. Olyan 10-18% körül van bukás. Ez azt jelenti, hogy ezeket a vizsgákat természetesen van lehetőségük még a vizsgaidőszakban pótolni. Általában az utolsó hét az már erre szolgál, hogy akkor már a pótvizsgák időszaka jön el.” – tette hozzá a szakember.

A vizsgaidőszak január 28-ig tart, így azoknak, akiknek nem sikerült teljesíteniük valamelyik követelést, még van idejük jelentkezni a pótidőpontokra. Azok azonban, akik mindenből megfeleltek már, a következő hetekben pihenhetnek. A 2018/2019-es tanév második féléve február 4-én kezdődik.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV
http://tvkeszthely.hu/hirek/9385/1206-diak-vizsgazik-a-georgikon-karon/?fbclid=IwAR25PrHsCdCeXlPAfxIeVUydiMJTILhXydKRZ0HqrBRxtZJoOiJfG6lEpAU