121 éves a madarak és fák napja

2023. május 15. (hétfő)

Hangversennyel ünnepelte a madarak és fák napját a Keszthelyi Környezetvédő Egyesület. A programot az Erzsébet-ligetben szerették volna megtartani, a rossz idő miatt azonban a Balatoni Múzeum adott otthont az eseménynek. A zenedarabok és áriák mellett kortárs költők verseit is elszavalták. A madarak és fák napjának célja, hogy a fiatalok természetvédelmi elkötelezettségét erősítse.

Händel áriáit énekelte a programon Farkas Berta. A Festetics György Zeneiskola pedagógusa szívesen vállalta a felkérést, hogy dalokkal hívja fel a figyelmet természeti értékeinkre. A maroknyi közönség nagy örömmel hallgatta a felcsendülő dallamokat. A hivatalos természetvédelmi törvény szerint május 10-e a madarak és fák napja, ehhez az időponthoz kapcsolódóan országszerte tartanak rendezvényeket. Keszthelyen évek óta zenével ünnepelnek.

„Händel kilenc német áriájából választottam három olyan tételt, aminek szövegében is meg hangulatában is köze van ehhez a nagyon szép ünnephez. Azért is vállaltam el, mert én is szeretném támogatni a gyönyörű környezetünket, ami itt Keszthelyen körülvesz. Már egy jó 10 éve is énekeltem, akkor sikerült kint a természetben, most sajnos – vagy nem sajnos, bizonyos szempontból egyáltalán nem bánom, hogy a Balatoni Múzeumban lett megrendezve.” – mondta Farkas Berta, a Festetics György Zeneiskola pedagógusa.

Wass Albert tavaszváró verse is elhangzott a múzeum aulájában. Sokan vállalkoztak arra, hogy egy-egy költeménnyel megörvendeztetik az egybegyűlteket. Az első madarak és fák napját Chernel István ornitológus szervezte meg 1902-ben, abban az évben, mikor megszületett a párizsi egyezmény a mezőgazdaságban hasznos madarak védelméről. Iskolai keretek közé 1906-ban került, majd a második világháború után kissé feledésbe merült. Napjainkban ismét előtérbe került a természetvédelem, ezért dolgozik a Keszthelyi Környezetvédő Egyesület is.

„Nem lehet elég sokszor elmondani, hogy mennyire fontos, hogy a természet, amivel együtt élünk, aminek a részei vagyunk, aminek köszönhetjük, hogy egyáltalán élni tudunk a Földön, erre vigyázzunk, figyeljünk. Ne tekintsük magától értetődőnek, hogy van levegőnk, vannak virágok, vannak fák, vannak madarak, hanem vigyázzunk rájuk.” – tájékoztatott Forstner Anna, a Keszthelyi Környezetvédő Egyesület elnöke.

Hazánkban több esemény is kiemelt jelentőséget tulajdonít a természetnek. A május 10-i jeles nap mellett minden évben megválasztják az év fáját és az év madarát, ráirányítva így a figyelmet az adott fajra. A madarak és a fák szimbiózisban élnek egymással, hiszen ez utóbbiak fészkelőhelyet biztosítanak a tollasoknak, azok pedig táplálékra találhatnak.

Regman Karola – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/10352-121-eves-a-madarak-es-fak-napja

Képek