125 év 1 tárlatban

2023. október 16. (hétfő)
KesztHelyi identitás

Történeti kiállítást nyitott a hétvégén a Balatoni Múzeum. A jubileumi évben ünnepi kötet is bemutatnak. Az intézmény küldetése ma is az, amit az alapítók megfogalmaztak: gyűjteni, megőrizni, feldolgozni és bemutatni a Balaton értékeit.

„125 esztendő” címmel nyílt meg a múzeum legújabb tárlata. Itt olyan tárgyakat tárnak a látogatók elé, amiket egyáltalán nem mutattak még be, vagy régen találkozhatott vele a közönség. Keszthely ikonikus fotográfusának, Tímár Rózsikának a műtermi fényképezőgépe is gazdagítja a tárlatot. Az intézmény egyik legjelentősebb gyűjteménye a régészeti, ennek ritka darabjai is láthatóak. Ez a kiállítás 2024. október 5-éig látogatható, viszont nem csak ezzel készültek a jeles eseményre.

 „Kiemelt eseményünk lesz, a 125 esztendő, 125 műtárgy című kötetünknek a bemutatója, a múzeum és a múzeum gyűjteményeinek a történetét foglaljuk össze és 125 olyan jellegzetes tárgyat, amellyel kevésbé, vagy egyáltalán nem találkozhatott a nagyközönség, illetve nagyon fontos ritkaság, értéket képviselnek.” – mesélt terveikről Németh Péter, a Balatoni Múzeum igazgatója.

A 125 esztendő, 125 műtárgy kötetet október 27-én fogja bemutatni az intézmény.

A jubileumot tortával ünnepelték. A Balatoni Múzeum feliratot és a Keszthely város címerét magán hordó süteményt Manninger Jenő és Németh Péter vágta fel. Keszthely első embere szerint az intézmény meghatározó szerepet tölt be a város életében.

„Itt nagyon hasznos tudományos munkát végeznek, de ami a legfontosabb, hogy az utóbbi időben bekapcsolódnak az oktatásba is, a turizmusba is. Az év családbarát múzeuma is lett ez a múzeum, úgyhogy úgy gondolom, hogy a város kulturális életéhez hozzá tartozik.” – nyilatkozta a polgármester

Az évfordulón Németh Péter igazgató megköszönte mindenkinek, aki segítette és ezután is segíti a múzeum munkáját.  Felhívta a figyelmet az elődökre, akik nélkül nem ünnepelhetnék ezt a jelentőségteljes napot. Dr. Csapláros Andrea, a Savaria Múzeum igazgatója hangsúlyozta, hogy a Balatoni Múzeumnak a szerepe a területi múzeumok között is nagyon meghatározó, többek között a gyűjteménye nagysága miatt. Ezt nem csak őrizni kell, hanem dolgozni is vele, a tudományos élet ápolása céljából.

„A Balatoni Múzeum nagyon fontos múzeuma ma Magyarországnak, és a vidéki múzeumok körének, nem csak azért, mert egy régi múzeumról van szó és a klasszikus nagy múzeumalapítási korszakban született meg – ma ünnepeljük a 125 éves születésnapját – hanem a Balatonnak a történetét itt lehetett látni, és itt látható teljes egészében még mindig.”

A Festetics György Zeneiskola Tanári Vonós Kamarazenekara játszott klasszikus zenei darabokat.

https://tvkeszthely.hu/hirek/10833-125-ev-1-tarlatban

Képek