125 éves a Balatoni Múzeum

2023. augusztus 18. (péntek)

Fennállásának 125. évét ünnepli a Balatoni Múzeum. A jubileum előtt a hónap műtárgyával tisztelegnek. Augusztusban a Balatoni Múzeum Egyesület első rendes közgyűlésének meghívóját és eredeti jegyzőkönyvét állították ki. A több mint 100 év viszontagságainak ellenére az intézmény működése ma is töretlen.

1897 nyarán alakult meg a Balatoni Múzeum Egyesület, amely első rendes közgyűlését 1898. augusztus 7-én tartotta. Az eseményre meghívót kaptak a tagok, és kézzel írott, hét oldalas jegyzőkönyv készült. A dokumentum elkészítésére Csák Árpád szolgabírót, az egyesület titkárát kérték fel. A közgyűlésen Lovassy Sándor elnöklésével megválasztották a tisztségviselőket és az igazgatóválasztmányt. Célul tűzték ki a Balaton-kultuszt, a tó és környékének megismertetését. Ez a törekvés 125 év alatt sem változott.

„Ezt egy átlagember életéhez is akár lehet hasonlítani, egy 20. századi ember életéhez, hiszen nagyon mozgalmas volt a múzeum élete is. Tele kihívásokkal, nagy reményekkel, és nagy félelmekkel, megszűnéstől való félelemmel, de az a szerencse érte eddig a Balatoni Múzeumot – ez köszönhető az itt dolgozó volt, és bizonyára jelenlegi kollégáknak is – hogy a mai napig töretlenül működik a Balatoni Múzeum, megszakítás nélkül az elmúlt 125 évben. Amely épületben most vagyunk, ez is töretlenül 95 éve a Balatoni Múzeumnak ad otthont.” – tájékoztatott Németh Péter, a Balatoni Múzeum igazgatója.

A múzeum gyűjteményét Csák Árpád felajánlásával alapozták meg, amely saját régészeti kutatásainak  15 évnyi anyagát tartalmazta. Az intézmény ma is nagyon látogatott, a nyári időszakban is nagyon sokan keresik fel az állandó és időszaki tárlatokat. Számos múzeumpedagógiai foglalkozást szerveznek, és táborokat is tartanak, hogy a fiatalok körében is népszerűsítsék a múzeumlátogatást.

Regman Karola – Keszthelyi TV

Képek