125 éves vasútvonal

2013. szeptember 29. (vasárnap)

A MÁV Zrt. és Keszthely Város Önkormányzata ünnepség keretében emlékezett meg a vasútvonal átadásának 125. évfordulójáról. A keszthelyi vasútállomáson emléktábla jelzi az utasoknak a vasút történetét.

A meghívott vendégek és a MÁV Zrt. vezetősége egy különleges, 1903-ban épített, úgynevezett Sissi-kocsival érkezett meg a keszthelyi állomásra. Itt Dr. Kövér István vasúttörténész idézte fel a 125 évvel ezelőtti időszakot, amikor 1888-ban több sikertelen terv után sikerült megépíteni a 9,7 km-es vasútvonalat.

A Keszthely-Balatonszentgyörgy vasútvonal avatásának 125. évfordulójáról megemlékező ünnepségre időzített ünnepségen Manninger Jenő országgyűlési képviselő, a parlament közlekedési és infrastrukturális albizottságának elnöke arról beszélt, hogy a fővárosban most befejeződött korszerűsítési munkálatoknak köszönhetően hamarosan 2 óra 36 percre csökken a ma még több mint 3 órás vonatút Budapest és Keszthely között. Kitért arra is, hogy az európai uniós források és az Új Széchenyi Terv jóvoltából további vasútfejlesztési programok is indulhatnak Magyarországon. A közlekedési operatív programban szerepel a Balaton déli partján lévő vasútvonal korszerűsítése, ennek munkálatai várhatóan 2015-ben kezdődhetnek el. A további elképzelések szerint Hévíz és Sármellék irányába új vasúti vagy villamos pálya épülne.

Kiss Gábor, a MÁV üzemeltetési főigazgatóságának működtetés-támogatási vezetője arról is beszélt, hogy a fővárostól már majdnem Székesfehérvárig korszerűsítették a vasútvonalat, s a következő lépésben kezdődhet a székesfehérvári állomás átépítése. A Balaton északi partján lévő vasútvonal fejlesztése is szerepel a hosszabb távú elképzelések között, a pályafelújítás mellett a forgalomirányítási rendszer átépítése is része lesz ennek beruházásnak.

Ruzsics Ferenc, Keszthely város polgármestere köszöntőjét követően leleplezték a MÁV Zrt. és Keszthely Város Önkormányzata által állított emléktáblát, amely a vasútvonal 125 éves évfordulója alkalmából készült.

Szabó László a magyarországi pályaudvarok közül elsőként Keszthelyen kialakított rendszer avatásán elmondta: a MÁV vasúti kocsijait már tavaly, év vége óta folyamatosan szerelik fel az internetezést lehetővé tévő készülékekkel. Eddig már mintegy 500 vasúti kocsiban vehető igénybe a világhálós csatlakozás, az év végéig pedig összesen 735 vagont látnak el wifi-berendezésekkel.
Hozzátette, hogy a vasútállomásokon kialakítandó szélessávú internetkapcsolat mellett a MÁV informatikai hálózatát is korszerűsítik. A változás a jegyvásárlási és az utastájékoztatási rendszer korszerűsítésére is kiterjed.

A keszthelyi állomáson meg lehetett nézni az egykori Aranycsapat tagjainak arcképével díszített mozdonyt, a Weöres Sándor Centenáriumi Év alkalmából megfestett mozdonyt, és több más vasuttörténeti érdekességet.

(forrás, fotó: Keszthelyi Televízió www.tvkeszthely.hu)