15. alkalommal szervezték meg a géptalálkozót

2021. augusztus 25. (szerda)

Régi masinák, gőzszerkezetek és közös kalácssütés. Ez jellemezte a 15. Majorbéli Géptalálkozót a Georgikon Majortörténeti Kiállítóhelyen. A korabeli masinák ismertetése, a hagyományőrzés és az értékmentés is célja is az intézménynek. A látogatók örömmel ismerkedtek a mezőgazdasági élettel.

A Majorbéli Géptalálkozón minden alkalommal bemutatkozik működés közben is a Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely Fowler gőzgépe. Nagy népszerűségnek örvend a hatalmas masina, melyet szívesen tekintenek és fényképeznek az érdeklődők.

Miniatűr, működőképes gőzgépeket is megtekinthettek a látogatók. Bagyó Árpád üzemmérnök elmondta, nagyon sajnálja, hogy a tankönyvekben másnak titulálják a gőzgép feltalálását. Így megragadja az összes alkalmat, hogy ezt korrigálja. Ezen a rendezvényen is többekkel is megosztotta az általa ismert történetet.

„1824, Stevenhson a gőzgép feltalálója. Ezt a gőzgépet megcsinálták, ami sínen működött, a világ első mozdonyát. Úgy hívták, a raketta. Ez Manchester és Glasgow között az 56 kilométeres távon működött.”

A traktorok is nagyon népszerűek voltak, főként a gyermekek körében. Mindegyikbe beleülhettek, kipróbálhatták azokat. A géptalálkozót 15. alkalommal szervezte meg a Majormúzeum. Az intézmény célja, hogy bemutassa ezeket a masinákat az érdeklődőknek, hogy megismerhessék a mezőgazdasági életet.

„Egy ilyen géptalálkozó az, amikor a gyűjtők, a veterángépesek, a gépészek találkozni tudnak, meg tudják mutatni a közönségnek és egymásnak is a saját gépeiket. És itt nem csak a gyűjteményről van szó, hanem ők maguk is készítenek egyedi gépeket és azt hiszem, hogy erre a legbüszkébbek. És ez az a szakmai fórum, ahol ezt meg tudják mutatni.” – ismertette Horváth Zoltán kiállítóhely-vezető.

Az új kenyér ünnepéhez kapcsolódóan a Festetics Közösségi Térben is tartottak foglalkozást a családoknak. Itt a maguk által őrölt liszt felhasználásval készíthettek kiflit, brióst vagy kalácsot. A Tóth család Budapestről érkezett kifejezetten erre az eseményre. A közösségi tér megnyitóján a két kislánynak, Viktóriának és Gabriellának annyira tetszett a helyszín, hogy kérlelték édesanyjukat, térjenek vissza ide. Eddig csak egyszer próbáltak tésztát készíteni, de elmondásuk szerint nem okozott nekik nehézséget.

„Nem nehéz. Először meg kell csinálni a lisztet, aztán meg tésztává meg kell formázni.” – mondta el Tóth Viktória.

A Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely szeptemberben többek között kisállat-bemutatóval is várja majd a látogatókat.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/8344-15-alkalommal-szerveztek-meg-a-geptalalkozot