150 millió forintból készül el a keszthelyi buszpályaudvar átalakítása

2014. augusztus 8. (péntek)

Néhány hete megkezdődött a keszthelyi buszpályaudvar átalakítása. A munkálatok a tervek szerint haladnak, eközben megváltozott közlekedési rend van érvényben.

Ideiglenes megállókat alakítottak ki a keszthelyi buszpályaudvaron. Hogy minél zökkenőmentesebb legyen a közlekedés, utastájékoztató táblákat helyeztek ki a területen, de nagyobb forgalom esetén előfordulnak torlódások. Az utasok azonban hamar megszokták az új közlekedési rendet.

A keszthelyi buszpályaudvar átalakítása egy uniós pályázat segítségével valósul meg, összköltsége közel 150 millió forint. Ebből az összegből felújítják a buszöblöt és a meglévő öt buszmegállót teljesen átalakítják, komfortosabbá és korszerűbbé teszik. Intermoduláris csomópont alakul ki, azaz egymáshoz igazítják a busz- és vonatmenetrendeket, összehangoltan fejlesztik a vasútállomás és a buszpályaudvar utastájékoztató rendszerét. Nyilvános internetes információs pontokon informálódhatnak az utasok az indulási és érkezési időkről és feltüntetik a csatlakozási lehetőségekt és útvonalinformációkat is. A megállók mellett biciklitárolókat is kihelyeznek. Jegykiadó automatákat is telepítenek, és a buszpályaudvar körül zöldterületeket hoznak létre.

Az átalakítás terve több évre nyúlik vissza. 2009-ben írták ki azt a pályázatot, melyre 95 százalékos támogatást nyert a Zalakaros Kistérségi Többcélú Társulás, a Zala Volán Zrt., a MÁV Zrt. és a MÁV-Start Zrt. egy több települést átfogó közlekedésfejlesztési projekttel, melynek összköltsége 582 millió forint.

– A szerződéskötést követően a keszthelyi beruházás kapcsán a tervezett ütemtervnek megfelelően idén májusban zárult a közbeszerzési eljárás. A kivitelező cég júniusban vette át a munkaterületet. Jelenleg a mélyépítési munkák zajlanak, néhány héten belül megkezdődnek a magasépítési tevékenységek. A tervek szerint idén decemberre végeznek az átalakítással – mondta el Horváth Ferenc, az Északnyugat-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. részeként működő Zala Volán Zrt. műszaki, fejlesztési és beruházási osztályvezetője.

(forrás, fotó: Zalai Hírlap zaol.hu)