150 milliós fejlesztés a keszthelyi Balatoni Múzeumban

2010. október 30. (szombat)

Mintegy 150 millió forintos turisztikai attrakciófejlesztés valósul meg a keszthelyi Balatoni Múzeumban – tájékoztatott Havasi Bálint múzeumigazgató szerdán.

A projekt 85 százalékát a Nyugat-Dunántúli Operatív Program pályázatán nyert európai uniós forrásból finanszírozzák, a 15 százalékos önerőt pedig a Zala Megyei Önkormányzat biztosítja. A támogatási szerződést szerdán írták alá Keszthelyen.

A jövő év augusztusáig megvalósuló fejlesztés célja a Balaton és a térség természeti, kulturális és művelődéstörténeti örökségének korszerű, innovatív, élményelemekkel gazdagított bemutatása, valamint új turisztikai szolgáltatások kialakítása.

A látogatók érintőképernyőn játékos formában ismerhetik meg a vízi élővilágot, a múzeum képeslapgyűjteménye pedig hiteles áttekintést nyújt a környezet változásairól. Az Üdülj okosan! című társasjáték Keszthely szórakozási, idegenforgalmi élményeiről ad tájékoztatást, a Parti őrség címmel indított játék során pedig a viharos Balatonon kell révbe juttatni a hajókat.

A látássérült vendégek informálását Braille írásos táblák kihelyezésével biztosítják és korszerűsítik a múzeum honlapját is. Audio guide rendszer működik majd a kiállítási termekben, indukciós hurok a hallássérülteknek a díszteremben és az aulában, valamint akadálymentes játékokat helyeznek el, elsősorban mozgás- és látássérültek számára.

A közösségi terek felosztásával, funkcióváltásával, új, látogatóbarát infrastruktúra kialakításával is bővülnek a turisztikai szolgáltatások. Korszerűsítik a múzeum látogatói tereit – a bejáratot, a ruhatárat, csomagmegőrzőt és a pénztárt – modernizálják az információs pultot, új kávézót és múzeumi boltot alakítanak ki. Megújul a múzeumépület körüli kert is, ahol pihenő- és játszóparkokat hoznak létre.

Megvalósul a múzeum akadálymentesítése; mozgássérült mosdót és liftet alakítanak ki. Kiépítenek egy mozgássérült parkolót is és akadálymentes út vezet majd az épületbe.

A Balatoni Múzeumot 1898-ban a Balaton kulturális és természeti értékeinek kutatására, gyűjtésére hozták létre. A gyűjtemény számára 1925-1928 között Györgyi Dénes tervei alapján neobarokk stílusú épületet emeltek. A belső munkálatok az 1930-as évek végéig elhúzódtak, de a gyűjteményeket már 1935-ben elhelyezték a múzeumban. Elsőként a természettudományi kiállítás nyílt meg, később a régészeti anyagot is bemutatták.

(forrás: Zalai Hírlap www.zalaihirlap.hu)