1956 dicsősége bejárta a világot

2013. október 23. (szerda)

Keszthelyen az ünnep előestéjén fáklyás felvonulással tisztelegtek az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményei és résztvevői előtt. Október 23-án a Magyarok Nagyasszonya templomban ökumenikus istentisztelettel kezdődött a megemlékezés, majd a Fő téren folytatódott az ünnepi program.

A Himnusz után Manninger Jenő országgyűlési képviselő, a Zala megyei közgyűlés elnöke mondott köszöntőt, hangsúlyozva: 1956-ban Budapesten és vidéken is mindenki tudta, hogy mit jelent a szabadság és a függetlenség. Beszélt arról, hogy a fiatalok számára mit jelent 1956. Azt mondta, a szabadság eszménye, a magyarság szeretete tekintetében mindig 1956 lesz a példa.

Ruzsics Ferenc, Keszthely polgármestere köszöntötte azokat, akik részt vettek az eseményekben, majd azt mondta: megbocsáthatatlan bűn, ha valaki politikai célokra használja az ünnepet. Hozzátette: 1956 őszén csoda történt Magyarországon, a nemzet példát mutatott a világnak. Az elkeseredett emberek megelégelték a helyzetet, szabadságot, jobb életet követeltek. A forradalom résztvevői nem ismerték a lehetetlen szót. „Példák voltunk, példák vagyunk. Példák leszünk? – tette fel a kérdést. Rajtunk múlik, tegyünk meg érte mindent – válaszolt.

Az ünnep szónoka dr. Takaró Mihály irodalomtörténész volt, aki elmondta: a magyarság utolsó heroikus küzdelme, az 1956-os forradalom és szabadságharc dicsősége bejárta a világot, a magyarságról lemosta a csatlós nép bélyegét. A nemzet nevéhez világszerte hozzácsatolták a vitéz és szabadságszerető jelzőket. A forradalmárokban az igazság és s szabadság rendíthetetlen hite élt. Felidézve a magyarság történelmét, azt mondta: a mai globalizációs világban hívjuk segítségül saját múltunkat, hogy eligazodjunk. Beszélt arról, hogy sokan hiányoznak az ünnepről. A tudatlanok, akik nem tudják, mi történt valójában 1956-ban. Hiányoznak a közönyösek, és azok, akik ma is a hazugságot gondolják igazságnak. Az ünnep csak akkor értékes, ha szívünkben túlmutat a konkrét történéseken – hangsúlyozta a szónok.

(forrás, fotó: Monitor Magazin www.monitormagazin.hu)