20 éves a Keszthely–Delden testvérvárosi kapcsolat

2012. május 4. (péntek)

A két évtizedes együttműködésről emlékeztek meg a Helikoni Ünnepségeken városunkban vendégszereplő holland látogatók és a Keszthely–Delden Alapítvány.

A két város kapcsolata szép példa az értékes, tartalommal megtöltött testvértelepülési együttműködésre: nem csak önkormányzati szinten, de a civil élet több területén lelkes önkéntesek ápolják a tapasztalatcserét, közös programokat, kulturális hagyományokat és baráti kapcsolatokat.
A holland kisvárossal 1992-ben kötött együttműködési megállapodást Keszthely. Közigazgatási átszervezésből adódóan később Ambt Delden és Stad Delden Hof van Twente önkormányzatába integrálódott, de a kapcsolat tovább élt. Nagyban köszönhető ez a Keszthely–Delden Alapítványnak és hollandiai testvérszervezetének, a Hof van Twente–Keszthely Alapítványnak.

Járt már Deldenben Keszthelyről önkormányzati küldöttség, a Helikon kórus, a Pannon Egyetem Georgikon Karának delegációja, a Keszthelyi VSZK nyári gyakorlatos diákjai, kézműves csoportok, a Keszthelyi Környezetvédő Egyesület, a rendőrség, tűzoltóság, és a vöröskereszt képviselői, az ipartestület tagjai, a zeneiskola diákjai és egyházi csoportok. Viszontlátogatóként Keszthely is többször fogadott holland vendégeket különböző szervezetektől, intézményektől és az önkormányzattól. 1998-ban egy elszánt kerékpáros csapat két keréken gyűrte le a mintegy 1300 kilométeres távolságot, hogy szponzorok segítségével a helyi szociális intézmény rendbetételéhez anyagi segítséget nyújtsanak. 1997-ben a deldeniek 750 tulipánhagymát ajándékoztak városunk főterének díszítéséhez.

Nézze meg galériánkat!


Néhány éve Hollandiában is fellobbanhatott a helikoni láng: az itt vendégeskedő delegációnak annyira megtetszett a középiskolások kulturális seregszemléje, hogy úgy döntöttek, keszthelyi mintára ők is szerveznek egy hasonló fesztivált. A rendezvényre 2007 óta szintén kétévente, a magyar ünnepséget követő évben kerül sor, és meghívják rá a Keszthelyen kiemelkedő eredményt elért fiatal művészeket.

Az idei Helikoni Ünnepségek ideje alatt Vera Hanekamp vezetésével látogatott el egy holland csoport – köztük egy dobos- és fúvószenekar tagjai – Keszthelyre. A vendégművészek a Magyarok Nagyasszonya plébániatemplomban és az evangélikus templomban a vasárnap délelőtti istentisztelet alkalmával adtak koncertet, és a helikoni záró gálaműsoron is felléptek.

Kapcsolódó cikkek:
Idén ismét Helikoni Ünnepségek
Jubilál az Újkori Helikoni rendezvénysorozata
Fellobbant a helikoni láng
Keszthelyi fiatalok a holland Helikonon