20 évesek lettek

2019. január 29. (kedd)

20 éves a Balatoni Borbarát Hölgyek Egyesülete. A civilszervezet meghívására együtt ünnepeltek velük a környékbeli és a határon túli borrendek is. A jelenleg 30 fővel működő civilszervezet továbbra is a bor és a gasztronómia kultúrájának népszerűsítését tűzi ki célul.

Fogadalmukat újítják meg a Balatoni Borbarát Hölgyek. Az egyesület fennállásának 20 éves jubileumát ünnepelték boros barátaikkal a hétvégén megtartott Vince-napi programon. Köszöntőt mondott az egyesület alapítója és első elnöke, Dombi-Mirolya Erzsébet, hangsúlyozta, 1999-ben egy országos kezdeményezés indult el a városból, mely a bor és gasztronómia kultúra fejlesztését tűzte ki célul. Innen jött az ötlet, hogy megvalósítsák szerveződésüket.

„Arra gondoltam mindig, hogy valamit a közösségért mindig kell tenni és ez volt a Vállalkozó Női Klub. Aminek volt egy Vállalkozó Férfi Klub is a párja, de nyilván, hogy ez a vállalkozó nők csoportja volt az alap. És arra gondoltam, hogy talán ezt a vállalkozó női csoportot lehetne esetleg a boros gasztronómiával összehozni, és így találtam ki a Balatoni Borbarát Hölgyek egyesülete nevet.” – tette hozzá az alapító.

Az ünnepségen Ruzsics Ferenc polgármester és Csótár András az Emberi Erőforrások Bizottságának elnöke is köszöntötte a megjelenteket. Ezt követően Brazsil József a Da Bibere Borlovagrend elnök-nagymestere méltatta a klub 20 éves munkásságát. A Balatoni Borbarát Hölgyek az elmúlt két évtizedben rengeteget dolgoztak – hangzott el az egyesület második elnökének és alapító tagjának, Nádler Józsefnének beszédében. Mint elmondta, nem csak boros programok, más, a kulturális élet fellendítését szolgáló események is a nevükhöz köthetőek.

„A legkiemelkedőbb talán a karnevál, ami hagyomány. A mai napig él, hiszen egy év kihagyással az idén a 19. Aztán volt egy csodálatos kezdeményezés, a Tabányi Harmonika Gála, amely olyan szerencsénk van, hogy abból is hatot meg tudtunk csinálni.” – mondta el a korábbi elnök.

A Balatoni Borbarát Hölgyek Egyesülete jelenleg 30 fővel működik. A jövőben várhatóan két új taggal bővül létszámuk, de továbbra is szeretnék fiatalítani szervezetüket. Mint Dévényiné Balogh Gyöngyi elnök asszony elmondta, a tőlük megszokott színvonalon szeretnének teljesíteni a következő években is.

„A terveink változatlanok, tehát mind a balatoni bor és gasztronómia jó hírének közzététele, amerre járunk a világban, plusz még városi rendezvények szervezésében való közreműködés, vagy például mint a Városi Karnevál azt teljes mértékben mi szervezzük az önkormányzat és nagyon sok támogató segítségével.” – hangsúlyozta az elnök asszony.

Az ünnepi köszöntők után Tál Zoltán atya áldotta meg az Egyesület zászlaját, majd Dévényiné Balogh Gyöngyi kiosztotta a hölgyek részére a 20 éves fennállás emlékérméket is.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV
https://tvkeszthely.hu/hirek/5710-20-evesek-lettek?fbclid=IwAR35ljkSzrRz3ByDAcXWjtRWK9_iRYBgqkDKtQPWJ5CZZF6F1kNP96vH_To