200 éve hunyt el Keszthely grófja

2019. április 4. (csütörtök)

Keszthely sokat köszönhet Festetics Györgynek…

Keszthely sokat köszönhet Festetics Györgynek, aki vagyonát, befolyását kész volt a nemzet szolgálatába állítani – hangzott el a gróf halálának 200. évfordulóján rendezett megemlékezésen. A Fő téri templomban megtartott tegnapi eseményen felidézték a humanista földesúr életútját és munkásságát, illetve megkoszorúzták jelenlegi nyughelyét. Végakarata szerint a családi sírhelyre, a Festetics Mauzóleumba temetik újra a grófot, a tervek szerint június 29-én.

Festetics György herceg is jelen volt a szentmisén. Az évfordulón Keszthely elöljárói mellett Simaság és Csurgó küldöttsége is képviseltette magát. A vas megyei községben született a gróf, míg Csurgó jelentős városa volt a Festeticseknek. Keszthely polgármestere megköszönte a résztvevők jelenlétét.

„Együtt emlékezik a város, együtt emlékezik arra az emberre, aki valóban nagyon sokat tett ezért a településért és a környékéért. Mi ezt, 2019-et Festetics évnek szánjuk” – mondta Ruzsics Ferenc.

A polgármester hozzátette, bízik abban, hogy ez a megemlékezés a rendezvénysorozatban az első és nem az utolsó marad.

„1819. április 2-án mély, barna csend ülte meg a keszthelyi kastély termeit. Hosszú betegeskedést követően elhunyt a kor egyik kiválósága, gróf Festetics György”- kezdte beszédében dr. Cséby Géza. Az irodalomtörténész elmondta, hogy Festetics György az írók, költők istápolója, a magyar nyelvű könyvek, hírlapok mecénása volt. Nevéhez leginkább a Helikoni Ünnepségek életre hívása és a Georgikon megalapítása fűződik. A szónok kifejtette, a humanista földesúr olyan ember volt, aki hazáját, nemzetét szeretve sokat tett annak felvirágoztatásáért.

„Nem véletlenül írta Kazinczy Festeticshez intézett versében, s szavait mindenkinek érdemes elméjébe vésni, mert Kazinczy a létezés értelmére mutat rá. „Menj nagy férfi, s példád tanítson bennünket magunknál még inkább szeretni ügyünket.” Őrizzük meg gróf Festetics György emlékezetét, mert hazánk, s benne Keszthely sokat köszönhet a humanista főúrnak, aki vagyonát, befolyását kész volt a nemzet szolgálatába állítani” – hangzott el a szónoktól.

A megemlékezők meglátogatták a gróf nyughelyét. Az altemplomban most járt először a gróf leszármazottja, IV. Festetics György. Az elöljárókkal közösen helyeztek el koszorút a kriptánál. A gróf halálának 200. évfordulója kapcsán exhumálják és a tervek szerint június 29-én újratemetik I. Festetics Györgyöt. Végakarata szerint a családi sírhely, vagyis a Festetics Mauzóleum lesz a gróf végső nyughelye.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV
https://tvkeszthely.hu/hirek/5904-200-eve-hunyt-el-keszthely-grofja?fbclid=IwAR0S5j10_v94iJH05itDQsie6pufA22_KKJnpWDlBKt4fqWcIcH795Sc7l8