2018-ban is népszerű volt a Helikon Kastélymúzeum

2019. január 10. (csütörtök)

Pihenéskor, szabadságunk ideje alatt gyakran városlátogató hétvégékre vágyunk, ahol megnézzük a nevezetességeket. Európa, az öreg kontinens bővelkedik látnivalóval. De nem kell elhagynunk az országot ahhoz, hogy a történelemmel múzeumokban ismerkedjünk. Hazánkban is sok hely, emlék van amit érdemes felfedezni,megnézni. A Keszthelyi Helikon Kastélymúzeum kiállításaira, programjaira 2018. évben is nagyon sokan voltak kíváncsiak. Minden tekintetben sikeres évet zárt 2018-ban a Helikon Kastélymúzeum.
Bár sokan a nyári hónapokban tűzik ki úti célul Keszthelyt, a város legnevezetesebb történelmi épületének megtekintésével, pedig a Festetics kastély is egész évben kínál látnivalót, kikapcsolódást. A 101 szobás főépületben a régi főúri életforma bemutatása mellett a közel 100 ezer kötetes impozáns könyvtár is kínál érdekességeket. A hintó és Vadászati Múzeummal valamint a Pálmaházzal kibővült múzeum együttes kínálata évről-évre nő.

Pálinkás Róbert a kastély látogatottságáról adott tájékoztatást, ami igazolja, hogy a kínálat bővülésével a látogatók száma is jelentősen nő évről évre. Az igazgató elmondta: „Egy folyamatosan emelkedő tendencián mozgunk. Ez azt jelenti, hogy a 2018.évben valamivel több mint 230 ezer látogatója volt a Helikon Kastélymúzeumnak, ez kiállítás megtekintésben 730 ezer kiállítás megtekintést jelent. Ezt úgy számoljuk, hogy a valós látogatószámot szorozzuk azokkal a számokkal ahányan, ahány múzeumot meglátogattak. Örömmel mondhatom el, hogy a kombijegyek lettek a legnépszerűbbek. Mindösszesen mintegy 73 ezer ember vásárolt kombijegyet, kastély-hintó kombót pedig összességében 68 ezer.”

A kastélymúzeum életében minden szempontból kiemelkedő év volt a tavalyi. Az állandó és időszaki kiállítások mellett gyermek programok, történelmi séták és komolyzenei koncertek is várták az érdeklődőket. De a fejlesztések tekintetében is nagy előrelépés történt.

„Rengeteg dolgot terveztünk és már nagyon sok minden el is indult a megvalósítás útján. Pályázatok tekintetében minden egyes pályázatunk nyertes lett, örömmel mondhatom, hogy a Helikon Kastélymúzeum számláján majd 8 milliárd forintnyi fejlesztési forrás áll rendelkezésünkre. Ez az összeg itt van már a számlán. Hazai és több uniós forrásból áll össze, ez a portfólió. Ezt nagyon-nagyon fontosnak tartom. Azt gondolom, hogy történelmin léptékű fejlesztések előtt állunk és minden rendelkezésünkre áll ahhoz, hogy ezeket a fejlesztéseket megvalósítsuk. Ugye maga a kastélynak a fejlesztéséről, a Vadászati Múzeum fejlesztéséről beszélünk. A Sveicerajról, a hátsó parki fejlesztésekről. Valamint a Fenyves allénak a fejlesztéséről.”-tette hozzá Pálinkás Róbert.

2019-ben a fejlesztések, megújulások állnak majd fókuszban, de látogatóknak is tovább bővül a kínálat könnyűzenei koncertekkel. Ami pedig ritkaság napjainkban, a belépőárak változatlanok maradnak.

Hegedüs Éva – Keszthelyi Televízió
http://tvkeszthely.hu/hirek/9366/nepszeru-volt-2018-evben-is-a-helikon-kastelymuzeum/?fbclid=IwAR06HmGYOXhoi-q7Hrq03gpkb3xmdzg4BOFuPGxaFlEp1yzqyo29rIyiyrU