220 tonna hulladék gyűlt össze az idei lomtalanításon

2021. december 28. (kedd)

Mintegy 220 tonna lomot gyűjtött össze az idei lomtalanítási időszakban a HUSZ Kft. Az elmúlt évhez hasonlóan most is előzetes regisztráció alapján gyűjtötték be a hulladékot. A tapasztalatok nagyon jók, jelentősen javult a városkép, és az előzetes konzultációnak köszönhetően jóval kevesebb oda nem illő lomot helyezett ki a lakosság.

Második éve zajlik az új rendszer szerint a lomtalanítás Keszthelyen. A HUSZ Kft. 2020-ban döntött úgy, hogy a lomok begyűjtésére regisztrációt követően van lehetőség a családi házak és a társasházak esetében is. Ennek értelmében mindenki, aki igényt tart a szolgáltatásra, azt telefonon tudja jelezni a hulladékszállító cégnek. A várost ezúttal is körzetekre osztották, az új rendszernek köszönhetően azonban jelentősen javult a városkép a lomtalanítási időszakban.

„Összességében azt gondolom, hogy nagyon pozitív tapasztalatokat szereztünk idén is. Tehát gyakorlatilag megerősödött az a jó tapasztalat, ami az első alkalommal megvalósult. Gyakorlatilag kicsivel kevesebb, de nagyjából 220 tonna körüli lomhulladékot szedtünk össze. A keszthelyi háztartások közül durván 600 igényelte a szolgáltatást, és nagyságrendileg 160 társasházhoz mentünk oda konténeres gyűjtési módszerrel.” – tájékoztatott Kőrös László, a HUSZ Kft. ügyvezetője.

A társasházak esetében a közös képviselő igényelhette a szolgáltatást a HUSZ Kft.-től. Itt változatlanul konténerbe kellett gyűjteni a háztartásokban összegyűlt lomot. Voltak olyan helyszínek, ahová több konténert is kivittek azért, hogy biztosan ne kerüljön lomhulladék a kommunális vagy a szelektív szemétgyűjtőkbe. Az előző években folyamatosan probléma volt, hogy nagyon sok oda nem illő tárgyat helyeztek ki a lakók. Az új rendszernek köszönhetően azonban ez a jelenség is mérséklődött.

„Azt gondolom, hogy nagyon fontos az a mozzanata a lomtalanítási folyamatnak, amikor a regisztráció történik. Betelefonálnak a partnerek az irodába, és itt a kolléganőimmel viszonylag alaposan megbeszélik azt, hogy mit lehet, mit nem lehet kitenni. Milyen mennyiségekre kell számítsunk, mennyi időt kell rászánnunk arra az adott címre. Ezek úgy látom, hogy nagyon jól működő dolgok, tehát összességében az a tapasztalat, hogy kevés olyan hellyel találkoztunk, ahol mondjuk nem oda való hulladék lett volna ott.” – tette hozzá az ügyvezető.

A HUSZ Kft. 7 körzetre bontotta a várost, ezekben akár 2-3 alkalommal is megfordultak a lomtalanítás ideje alatt. Az új rendszernek köszönhetően nem csak a városkép javult, a HUSZ Kft. tapasztalata az, hogy jóval kevesebb lomis járta a várost a lomtalanítás heteiben.

Regman Karola – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/8710-220-tonna-hulladek-gyult-ossze-az-idei-lomtalanitason