23 órán keresztül olvastak

2023. február 28. (kedd)

Wass Albert előtt tisztelegtek Keszthelyen. A Nemzeti Kör szervezésében ismét felolvasómaratont tartottak, amin a város lakói, diákok, pedagógusok vettek részt, összesen 76-an. A programon nem csak a regények elevenedtek meg, hanem versek és mesék is elhangoztak. Az eseményen Keszthely elöljárói is felolvastak.

A Tizenhárom almafa című regénnyel kezdődött a felolvasás. Wass Albert egyik legnépszerűbb könyve sokak arcára csalt mosolyt, miközben felelevenítette a nagypolitika hatását az egyszerű emberek életére. A maratonhoz évről évre szívesen csatlakoznak felolvasók, többen rendszeres résztvevői a rendezvénynek.

„Szeretem Wass Albertet, másrészt pedig már évek óta visszajárok, és szívesen veszek részt ezen a programon. Nagyon-nagyon jó dolognak tartom, különösképpen azért, mert a gyerekeket is bevonja, illetve szerepelhetnek.” – mondta egy résztvevő, Bajzik Lajosné.

Az Egry iskola diákjai is visszajáró vendégek a felovasómaratonon. Az idén egy mesével készültek, amelyet bekuckózva, éjjeli lámpák mellett olvastak fel. A pedagógusok fontosnak tartják, hogy a diákokkal is megismertessék Wass Albertet, emellett pedig népszerűsítsék az olvasást is. A fiatalok meglepetéssel is készültek.

„Nem is egy, hanem több olyan gyermekünk van az Egry iskolában, mivel van művészeti iskolánk is, akik nagyon tehetségesek akár a képzőművészet, akár az iparművészet, akár a dráma területén. Most ehhez a meséhez egy nagyon ügyes kezű gyermeket hoztunk, aki tényleg pillanatok alatt tudja illusztrálni azt, amit ő hall.” – tette hozzá Dr. Polgárné Posch Judit, az Egry József Általános Iskola és AMI pedagógusa.

A 16. Wass Albert felolvasómaratonhoz világszerte 58 település csatlakozott. A program ötlete Debrecenből indult, és mára már nem csak itthon, hanem például az Egyesült Államokban és Angliában is több településen olvasnak. Keszthelyen 2010 óta gyűlnek össze az érdeklődők.

„2009-ben a Pilis-Hargitai csoport újra fölkarolta ezt a mozgalmat, és ennek a csoportnak volt az egyik tagja a zalaszabari plébános. Az én férjem, Rázsi Imre ott tanított Zalaszabarban, és akkor megszervezték. Akkor ez a Kis-Balaton házban volt. Olyan sokan összegyűltek, annak ellenére, hogy autóval ki kellett menni, tehát egyáltalán nem volt egy könnyű vállalkozás, hogy Csengei Ági azt mondta, aki akkor a kultúrháznak az igazgatója volt, hogy miért nem tartjuk meg ezt Keszthelyen. És akkor 2010-ben Keszthelyen is megindult.” – tájékoztatott Rázsiné Gyulassy Adrienn, a program szervezője.

Az idén 23 órán keresztül olvasták Wass Albert regényeit és verseit az érdeklődők. A szervezők bíznak benne, hogy évről évre egyre többen vesznek részt a programon.

Regman Karola – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/10094-23-oran-keresztul-olvastak

Képek