24 óra Wass Albert szavaival

2024. február 26. (hétfő)
KesztHelyi identitás

Idén is megszervezték a Wass Albert 24 órás maratont.A rendezvényen több mint 60 felolvasó szájából hangzottak el Wass Albert szavai, valamint idén 3 tanintézmény is csatlakozott a kezdeményezéshez. A program célja, hogy minél több anyaországi vagy határon túli magyar szerző alkotásait népszerűsítsék.

Manninger Jenő, Keszthely város polgármestere– a Wass Albert felolvasó rendezvények ötletgazdája, Hegedűs Gergely levelének felolvasásával nyitotta meg a rendezvényt. Az önkormányzat az évről évre rohamosan népszerűsödő eseményt rendkívül fontosnak tartja a város programjai között, több okból is.

„Wass Albertet olvasni, az mindenképpen nagy élmény, de igazából ez arról szól, hogy az olvasás élményét hangsúlyozza, és a mai rohanó világban kevesebbet olvasunk, mint a mi gyermekkorunkban, és minden eszköz, amivel fel tudjuk hívni a figyelmet, hogy az ez érték, az nagyon jó, és ez ráadásul egy olyan téma, ami egyébként is erősíti a nemzeti érzést.”

Wass Albert Kard és kasza című regényének 1. részét olvasták el 24 óra alatt a maraton résztvevői. E mellett 1-1 vers, vagy novella színesítette az elhangzottakat. Az eseményen fiatalok és idősebbek egyaránt kivették a részüket az olvasásból.

„A Wass Albert felolvasási maratont a Keszthelyi Nemzeti Kör szervezi, a nemzeti kör 60-70 évesek, tehát nem fiatalok. De az iskolák is csatlakoztak, a gimnázium, a Ranolder Római KatolikusÁáltalános Iskola, és az Egry József Általános Iskola is, tehát a 24 órában vannak fiatalok is, és idősebbek is.” – nyilatkozta Rázsiné Gyulassy Adrienne, szervező.

Az eseményen idén 3 iskola is képviseltette magát. A Vajda János Gimnázium 1 diákja felolvasással, 2 tanulója pedig 1-1szavalattal készült. A Ranolder János Római katolikus Általános Iskola, valamint az Egry József Általános Iskola 12 nebulója mesék bemutatásával kedveskedett a hallgatóságnak.

„-Az olvasást kiskoromban, amikor megtanultam olvasni, akkor szerettem meg, mikor már össze tudtam olvasni mondatokat, utána pár évre abbahagytam és aztán megint elkezdtem olvasni, utána megint megszerettem és rengeteget olvasok már. -Ezt a műsort, amit előadtunk az előbb a többiekkel, azt hétfő óta tudjuk, és körülbelül minden nap olvastunk róla, kivéve, hogyha olyan óra volt, amikor nem tudtunk idejönni. A legjobban ebben a műsorban nekem az tetszett, amikor olvastunk.” – avatott be minket Szálteleki Dávid és Dániel.

A kezdeményezéshez bárki csatlakozhatott a, akár az általa hozott Wass Albert-részlettel, akár a rendezők által biztosított kötetekből választott elbeszéléssel, verssel, mesével. Bertók Sándorné Marosvári Ilona az író, Elvész a nyom című regényének nyitó fejezetét osztotta meg a hallgatókkal.

„Egy magyar, egy román, egy cseh és egy lengyel gyerek sorsa bontakozik ki előttünk, és ezek nagyon-nagyon érdekesek, különlegesek, különösek, és azt lehet végső soron megállapítani, hogy minden emberi élet más, és minden emberi életben történnek különböző vidám és szomorú események, s az egyéniségünk, a jellemünk az, ami közben alakul, és sorsszerűségek és ez az, ami megfogott, ezek a történetek.”

A Wass Albert-felolvasás 20 éve vette kezdetét világszerte. Az évfordulót ünneplő magyar összefogásba idén összesen 58 közösség jelezte belépését, külföldről is. A tengeren túl Florida, New York és Cleveland; Angliában Chester; Svájcban Zürich; Kárpátalján Bene és Munkács; a Felvidéken Tardoskedd, Udvard, Nagyfödémes és Naszvad; Erdélyben Kézdivásárhely és Székelyudvarhely; idehaza Pomáz, Pilisszentkereszt, Tápiószecső, Mohács és Karcag felolvasói tartottak a kezdeményezéssel.

Pelikán Péter – Keszthelyi TV

Képek