25 éve a szép magyar beszédért

2021. október 13. (szerda)

Jubilált a Szép Magyar Beszédért Szavalóverseny. Az elmúlt 25 évben több mint 1300 diák vett részt a megmérettetéseken. Az alapítványi programnak ezúttal is a Fejér György Városi Könyvtár adott otthont. Idén 49 keszthelyi és környékbeli diák jelentkezett a szavalóversenyre.

Wass Albert, Dsida Jenő, Kányádi Sándor és más határon túli írók, költők versei hangzottak el a Szép Magyar Beszédért Szavalóverseny idei megmérettetésén is. Az 1995-ben indult alapítványi program célja, hogy a határainkon túl élő és élt írók, költők műveit színvonalasan tolmácsolják a tanulók.

Tanára javaslatára választotta Halmási Sándor versét Szécsi Mária Luca. A keszthelyi VSZK tanulója korábban nem ismerte az irodalmárt: „Épp ezért választottam őt, hogy kizökkentsen így a megszokottból. A témája egy elmebeteg gondolatsorai, eléggé csapongó. Megfogott ez az összevisszaság, ami a rímek hiányában kialakul benne.”

Két csoportba osztva, összesen 49 diák állt ki a zsűri elé a jubileumi versenyen. Kezdetben csak a helyi, majd a Keszthely vonzáskörzetébe tartozó általános iskolák, majd tíz évvel ezelőtt a középiskolák is bekapcsolódtak. A szép versmondáson kívül cél volt az is, hogy az anyanyelvet tanítók jobban tájékozódjanak a határon túli magyar irodalomról, különös tekintettel a 90-es évekre.A zsűri örömmel tapasztalta, hogy egyre jobban szavalnak a fiatalok.

„Annál is inkább örülök, mert ez a 25. találkozónk és nagyon sok fiatal vett részt a versmondó versenyen az elmúlt 25 esztendőben és nagyon sokan jöttek most ebben az évben” – nyilatkozta Dr. Cséby Géza kuratóriumi- és zsűrielnök.

A 25 év alatt több mint 1300 diák vett részt a versenyeken, több mint 350 tanuló ért el helyezést és kapott értékes könyvet ajándékba. Idén öt korcsoportban díjazták a szavalókat.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/8501-25-eve-a-szep-magyar-beszedert