25 éves a Keszthelyi Környezetvédő Egyesület

2024. május 28. (kedd)
KesztHelyi identitás

25 éves lett a Keszthelyi Környezetvédő Egyesület. A jubileumot kiállítással ünnepelték meg a tagok a könyvtárban a Közösségek Hete záróprogramjaként. A tárlaton az elmúlt negyedévszázad legfontosabb történéseit mutatják be. A civil szervezet aktív szerepet vállal a fenntartható város programban, a szelektív hulladékgyűjtésben, valamint az Erzsébet liget szépítésében is.

Ismeretterjesztés, zöldterület fejlesztés, a környezettudatos életmód népszerűsítése, a megújuló energiák használatának terjesztése, a fenntartható város programban való aktív közreműködés. Csak néhány azok közül a tevékenységek közül, amelyek a Keszthelyi Környezetvédő Egyesülethez köthetőek. 10 fővel indultak el 25 évvel ezelőtt. A tagok azért tevékenykednek a mai napig, hogy minél zöldebb város legyen Keszthelyből. A civil szervezet e mellett nagy szerepet vállalt abban, hogy az idén 125 éves Erzsébet liget megmaradjon, folyamatosan szépüljön.

„Annak idején 2014-ben készítettünk egy felmérést a ligetnek az értékeiről. Dr. Szabó István, Horváth Attila erdész és Darázsi Zsolt madarász mérték fel a területnek a faállományát, endrológiai értékeit, madarait. Ez a kiadvány olyan jól sikerült, hogy meg tudtuk győzni az önkormányzatot, hogy ezt a területet meg kell óvni, meg kell menteni.” – mondta el Forstner Anna az egyesület elnöke.

Az elmúlt 25 év tevékenységeiből nyílt tárlata a civil szervezetnek. Fotókon, esemény meghívókon mutatják be, hogy mennyi minden köthető a nevükhöz. Óvodákkal és iskolákkal egyaránt jó kapcsolatot ápolnak, sok ismeretterjesztő előadás, játékos versenyek, szemléletformáló programok szervezői voltak eddig is. Szakértői segítséggel még informatívabb eseményeket tudtak a nagyközönség elé tárni. Dr. Szabó István 2010-ben kapcsolódott be a munkába természeti értékfelmérés kapcsán, azóta is számíthatnak rá.

„Az egyesületi élet nagyon fontos. Véleményformáló, nem véleményt másokra erőszakoló. Ez érvényes az egyesület tagjaira is. Belső véleményformáló is, nevelő, művelődést biztosítóhatású. És ugyanakkor a kialakult vélemények pedig pozitív hatással lehetnek a környezetre is. Más egyesületekre, önkormányzatokra, iskolai hallgatókra, tehát a más, nyitottabb közösségekre.”

Az egyesületet Manninger Jenő polgármester is méltatta. Elmondta, értékes munkát végeznek Keszthelyen. A városképi koncepció kialakításában is hasznos véleményeket fogalmaznak meg, jelentős mennyiségű fát ültettek, létrehozták a Tavirózsa tanösvényt és ápolják a holland testvérkapcsolatot. A szervezet bízik abban, hogy az elkövetkezendő években is folytathatják tevékenységüket. Céljuk az, hogy minél többekkel megismertessék a környezeti szépségeket, a természetvédelem fontosságát.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

Képek