250.000 csukát telepítettek a Balatonba

2021. április 30. (péntek)

Körülbelül 250.000 előnevelt csukát telepített a Balatonba a Balatoni Halgazdálkodási Zrt. a hét elején. A keszthelyi kikötőbe is érkeztek kis halak szerda délelőtt, ezeket Vonyarcvashegy és Balatonberény között a nádas szélébe helyezték ki. Bár a haltelepítések fő szezonja ősszel van, a kiscsukákat fontos volt már elhelyezni élőhelyükön, a ragadozó halak ugyanis már tizedelhették volna egymást.

Vízzel töltött és oxigénnel felfújt zsákokban érkeztek meg a buzsáki tógazdaságból a kiscsukák Keszthelyre. Ezeket az érkezést követően rögtön csónakba helyezték, hogy minél gyorsabban az új élőhelyükre kerüljenek. Az idő ugyanis sürgette a halgazdálkodókat. Havranek Mihály halőrzési vezető elmondta, az uszonyosoknak a megmaradása a szakszerű tenyésztői munka mellett az időjárástól is függ. Bár az elmúlt hetekben még fagyott, bíznak abban, hogy a több ezer, mindössze 3-4 centiméteres kiscsukának már nem lesz baja.

„Összesen jelenleg a Balatonba 250.000 előnevelt csukát telepítünk. Ugye itt nyilván általában több szokott lenni, hiszen nem lehet ezt pontosan megmondani, hiszen nagyon kis halról beszélünk. Nagyon nehéz őket számolni. Eleve a számolás az úgy szokott történni, hogy vesznek a kollégák egy adaggal az összeszedett halmennyiségből, azt az adagot megszámolják, ezt többször megismétlik és akkor lesz egy átlag, hogy egy merítés, az körülbelül mennyi csuka és akkor így lehet számolni.”

A kis halakat Vonyarcvashegytől Balatonberényig szállították a Balaton különböző pontjaira. Kis szűrőkanál segítségével telepítették át őket a nádasok közelébe. Fontos volt megtartani a megfelelő távolságot egy-egy adag között, a csuka ugyanis ragadozóhal, egy helyre sokat nem lehet tenni, mert megehetik egymást. A telepítési munka összesen három napig zajlott több helyszínen. A Balatoni Halgazdálkodási Zrt. munkatársai mellett a helyi horgászegyesületek is segítettek a csukák kihelyezésében. A haltelepítésről minden egyes esetben beszámolót is adnak közre a gazdálkodók, valamint ezeket előre be is jelentik. A közeljövőben is várható egy újabb hasonló munka.

„Ez az időszak nem a fő telepítési szezon. Majd most jön a pontyszaporítási időszak, az ugye május elején-május közepén indul el. Onnantól folyamatosan abból is fogunk előneveltet is telepíteni, aztán jövünk fölfelé a korosztályokban. A nyáron is nyilván lesz egy kis ráfrissítés, de hát a fő telepítési szezon például a pontyból az az ősz.”

A Balatoni Halgazdálkodási Zrt. beszámolója szerint a balatoni csukatelepítési kötelezettségüket ezúttal is túlteljesítették. E mellett 64.000 példányt helyeztek el a Kis-Balatonba is. Itt az előírt 100.000 előnevelt ragadozó további részét süllőből fogják pótolni.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/8012-250000-csukat-telepitettek-a-balatonba