260 éves a Keszthelyi Kórház – szakmai napon emlékeztek

2019. november 29. (péntek)

Az idén 260 esztendős a Keszthelyi Kórház. Az első kórházat Festetics Kristóf alapította 1759-ben és azóta folyamatosan a betegek szolgálatában áll. A gazdasági szervezet szakmai napján emlékeztek meg a jeles évfordulóról. A rendezvényen különféle tudományos előadásokat hallhattak a résztvevők, elsősorban műszaki-gazdasági témában.
A Keszthelyi Kórház fennállásának 260. évfordulója alkalmából megrendezett műszaki-gazdasági szakmai napon nem csak a helyi intézmény, hanem a hévízi kórház dolgozói is részt vettek. A megjelenteket Dósa Zsolt, az önkormányzat Városstratégiai Bizottságának elnöke köszöntötte. Nyomatékosította: a képviselő-testület kifejezett célja, hogy ebben a térségben az együttgondolkodást helyezze előtérbe; a két kórház közös rendezvénye jó példája ennek.

Kertész Márta, a Keszthelyi Kórház gazdasági igazgatója elmondta: ugyan hasonló szakmai rendezvényeket az elmúlt években is szervezett a kórház, az idei mégis más: „Ez évben, ami kiemelt szerepet játszik, ez a 260 év. Ebből az alkalomból úgy gondoltuk, hogy egy kis hangot adunk ennek az eseménynek. A 260 éves évforduló nevében, egymás között összeülve – egy kicsit ünnepi körülmények között – megünnepeljük a kórház fennállásának ezen évfordulóját.”

Mint minden kórházban, a gyógyító munka a felszínen, jól követhetően zajlik Keszthelyen is. A működőképesség érdekében viszont a háttérben, kevésbé látványos módon tevékenykednek a műszaki, gazdasági szereplők. Ilyenek a gyógyító munka elősegítése, hatékonyságának növelése céljából folyó informatikai fejlesztések, a gazdálkodási folyamatok optimalizálásának kutatásai is. A szakmai nap ezeknek az eredményeknek az áttekintését célozza. A jövő biztosítása érdekében ezt szükségszerűnek gondolják.

„Visszatekintve, hogy elődeink hogy’ próbálták ezt a kórházat életben tartani, azt gondolom, hogy méltán példát is meríthetünk ebből. Mindig is voltak hullámvölgyek, jó korszakok is az intézmény életében, de a lakosságot, az akkori önkormányzatokat, illetve akkori felügyelő szerveket sikerült azért mindig a kórháznak olyan szinten maga mellé állítani, hogy átvészelte a nehezebb időszakokat is” – így vélekedett Kató Csaba, a kórház orvosigazgatója, osztályvezető főorvosa.

Vass Dezső kutató, klinikai mérnök a szakmai nap első előadójaként az egészségügyi ellátás már alkalmazott informatikai fejlesztéseiről számolt be a keszthelyi és a hévízi kórház dolgozóinak. Ezen túl az államháztartási szabályozásról, annak rejtelmeiről, valamint az AIDS témaköréről hallhattak előadásokat. A résztvevők fontosnak érezték hangsúlyozni: akár az orvosok, a műszaki-gazdasági szakemberek is a betegek gyógyításán fáradoznak.

Tüskés Balázs – Keszthelyi Televízió
https://tvkeszthely.hu/hirek/6623-260-eves-a-keszthelyi-korhaz-szakmai-napon-emlekeztek?fbclid=IwAR18ON5btBPYF8mU26PwqgV_M3hyrR7Ngddj-wWJaQZR-FnFSjwHXh9K5DM