30 éve hunyt el Csengey Dénes

2021. április 9. (péntek)

Ma van Csengey Dénes halálának 30. évfordulója. Ez alkalomból programsorozatot szervez az önkormányzat a város valamennyi kulturális intézményével– jelentette be ma Nagy Bálint polgármester és Csótár András bizottsági elnök. Vers- és prózamondó verseny, dalszerzői pályázat és emléktábla avatás is lesz a veszélyhelyzet elmúltával. A városvezetés egy közterületet is elnevez az íróról és rendszerváltó politikusról.

Bár Szekszárdon születet és Debrecenben diplomázott, Csengey Dénes szorosan kötődik Keszthelyhez. Az író és rendszerváltó politikus 1984-től haláláig élt a városban. A helyi irodalmi- és közélet aktív tagja volt. Véleményét minden lehetséges helyen elmondta. Kortársai szerint rendkívül érdekes és meghatározó egyéniség volt. 38 évesen bekövetkezett tragikus halála óta is sokat hivatkozott személy. 2008-ban posztumusz díszpolgári címet kapott az önkormányzattól.

Keszthely Város Önkormányzata méltó módon szeretné őrizni Csengey Dénes emlékét – mondta el Nagy Bálint az író keszthelyi emléktáblájánál. A polgármester kifejtette, a járvány miatt nem tudtak méltó, városi megemlékezést tartani. Ezért a veszélyhelyzet elmúltával, az iskolás korosztály bevonásával fognak közösségi rendezvényeket szervezni.

Nagy Bálint polgármester: „Csengey Dénes, a rendszerváltás egyik meghatározó keszthelyi alakja volt, aki valóban messze túlnőtt Keszthely határain. Fontosnak tartjuk azt – figyelembe véve sajnálatos módon a járványügyi helyzetet – egy olyan méltó programsorozattal tudjunk tisztelegni, megemlékezni Csengey Dénes emléke és munkássága előtt, amivel elsősorban a keszthelyi fiatalabb generációkat szeretnénk megcélozni és megszólítani.”

Csengey Dénes élete és munkássága túlmutat a város határain, országos jelentőségű – hangsúlyozta Csótár András. Az Emberi Erőforrások Bizottságának elnöke kifejtette, a programsorozatban Keszthely valamennyi kulturális intézménye részt fog venni. A Goldmark Károly Művelődési Központban fiatalok számára hirdetnek könnyűzenei pályázatot Cseh Tamás és Csengey Dénes dalok feldolgozására, a városi könyvtárban pedig vers- és prózamondó verseny lesz.

Csótár András, az Emberi Erőforrások Bizottságának elnöke: „A Balatoni Múzeumban is szeretnénk programot egy emlékkiállítással, reményeink szerint a Keszthelyi Televízióban is létrejönnek majd olyan beszélgetések, amelyek felelevenítik egyrészt az író, rendszerváltó politikus, országgyűlési képviselő személyét, emlékét, másrészt azt az időszakot. Másrészt az önkormányzat is ki fogja venni a részét a díszpolgárának a megemlékezéséből azzal, hogy terveink szerint egy emléktáblát avatunk majd azon a házfalon, ahol ő élt a családjával itt Keszthelyen. Illetve úgy tervezzük, hogy egy közterületet is el fogunk nevezni Csengey Dénesről.”

Csótár András hozzátette, Keszthely büszkén viseli a magyar kultúra városa címet, így kötelességének érzi a városvezetés, hogy megőrizze kulturális értékeit, így Csengey Dénes emlékét is.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/7955-30-eve-hunyt-el-csengey-denes