30 éve szabadon

2020. október 1. (csütörtök)

Keszthelyre érkezett a 30 éve szabadon című vándorkiállítás. A tárlat a rendszerváltás folyamatának állít emléket. A megnyitón Balogh Gábor, a Terror Háza történész-muzeológusa kiemelte, fontos, hogy azok is megértsék a három évtizeddel ezelőtti esemény nagyságát, akik nem tapasztalták testközelből. Vozár Péterné, Keszthely alpolgármestere hangsúlyozta, ma is azért dolgoznak, hogy minél többet megvalósítsanak a rendszerváltás eszméjéből.

A rendszerváltás történetének üzenetét közvetíti a Terror Háza vándorkiállítása. A 30 éve szabadon című tárlat kedden érkezett Keszthelyre, a tablók célja bemutatni azt a folyamatot, amely már 1945-ben elkezdődött és 1989-re csúcsosodott ki, amikor a kelet-európai népek kivívták függetlenségüket. Balogh Gábor, a Terror Háza muzeológusa felelevenítette azokat a hazai és külföldi eseményeket, amelyek a rendszerváltozás alapjait rakták le az évtizedek során. A szakember kiemelte, rendkívül fontos, hogy azok is megértsék ennek a folyamatnak a nagyságát, akik nem tapasztalták a saját bőrükön a Rákosi- majd a Kádár-korszak intézkedéseit.

„1989, a csodák éve – ahogy hívták – amikor olyan folyamatok indultak meg, amelyekre hosszú-hosszú ideje nem volt példa Magyarország történetében, de talán nem nagyképűség, ha kijelentem azt, hogy egész Közép- és Kelet-Európa történetében. Tömegtüntetésekről, sztrájkokról beszélünk, ahol a legfontosabb követelések immár nem az egyszerű, hétköznapi életet kielégítő igényekben merültek ki, hanem a szabadság és a függetlenség követelésében. Ez az a két üzenet, amelyet át szerettünk volna és át szeretnénk adni a közönségnek.” – tájékoztatott a Terror Háza történész-muzeológusa.

Keszthely a 33. állomása annak a vándorkiállításnak, amelynek eredetije a Terror Háza előtt, az Andrássy úton látható. A tablók nem csak hazánkat, hanem Európát is bejárták, és a jövőben még négy helyszínen mutatkoznak be. A kiállítás megnyitóján Vozár Péterné elmondta, a tárlat olyan történelmi pillanatokat elevenít fel, amelyek nem merülhetnek feledésbe. Keszthely alpolgármestere több személyes emlékről is beszámolt, és kiemelte, ma is azon dolgoznak, hogy minél többet megvalósítsanak a rendszerváltás eszméjéből.

„Nagyon-nagyon sok korlátozásban volt részünk. Ugyanakkor nyilván fiatalabbak voltunk, és szebben éltük meg ezt a múltat. Azért arra emlékezzen mindenki – és mindenki családjában nyomot hagytak ezek az évek – hogy hogyan befolyásolja ez a mindennapi jelenünket. Én kisgyereket szültem azokban az időkben, és reméltem, hogy nagy változások lesznek a későbbiekben. Ezek részben meg is valósultak, de azon dolgozunk, hogy még inkább élvezhessük a pozitív változásokat.” – emelte ki Keszthely alpolgármestere.

A megnyitón Csépai Eszter és Jobbágy Bence adott műsort. Felcsendültek Cseh Tamás és Bereményi Géza dalai, de Illés Gyula: Egy mondat a zsarnokságról című verse is elhangzott. A tárlat október 12-ig látható a keszthelyi Fő téren.

Regman Karola – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/7452-30-eve-szabadon