30 éves a Kis Szent Teréz Kórus

2017. november 17. (péntek)

Fennállásának 30. évfordulóját ünnepli idén a keszthelyi Kis Szent Teréz Kórus. 1987 óta csaknem száz énekes kapcsolódott be az egyházi kar munkájába. A kórus otthona a Kármelita bazilika, ahol a kezdtek óta teljesítik szolgálatukat. A hétvégén is természetesen itt rendezték meg jubileumi koncertjüket.
Kedvenc műveikből állították össze műsorukat a kórus tagjai. Te deumot és Ave Mariát is énekelt a kar a jubileumi koncerten. A kórus története 1987-ben indult, az akkori kántor, Pécsi László kezdte el toborozni az énekelni szerető híveket. A szeptemberi megalakulást követően Karácsonykor már énekeltek is a bazilikában.A kórust négy alapító gazdagítja, őket külön emléklappal köszöntötték. Schieling Pál úgy emlékszik vissza, a tagok sokat segítették egymást a fejlődésben:

„Minden szólamba adódott egy-kettő olyan személy, akik képzettebbek voltak a zene terén, volt zenetanár, énektanár és ilyen-olyan képzettségű, akik aztán meghatározóak voltak abban a szólamban, és akik nem voltak annyira képzettek könnyedén megtanultuk mellettük az énekeket és szépen összecsiszolódott a kórus.”

A kórus a próbákat kezdetektől a Kármelita bazilikában tartja és itt teljesítenek szolgálatot is. A közönség számos városi rendezvényen, illetve országos rádió és televízió közvetítéseken is hallhatta éneküket, de természetesen több településen és külföldön is bemutatkoztak már. A daloskedvű hívek munkáját 22 éve a jelenlegi karnagy, Pálné Szelencsik Klára irányítja, aki nagy szeretettel fogja össze a csapatot.

„Olyan hívekből áll a kórusunk, aki mindenki ehhez a templomhoz valamilyen módon kötődik és ezért ez számunkra természetes, hogy itt vagyunk a szentmiséken és ha már itt vagyunk, akkor az énekünkkel megpróbáljuk egyrészt egy kicsit szebbé, talán bensőségesebbé is tenni a szentmiséket, másrészt pedig azt hiszem, hogy nekünk is nagy öröm, hogyha énekelhetünk” – nyilatkozta a kórus vezetője.

A jubileum alkalmából számos köszöntésben részesült a Kis Szent Teréz Kórus. A jelenlévők mellett levélben az Országos Magyar Cecília Egyesület vezetősége és a Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége is gratulált. A kórus létszáma 20-30 fő között mozog. Az elmúlt három évtizedben mintegy 100-an fordultak meg a karban. Sajnos az elmúlt évek alatt 18 társuktól vettek búcsút, akik már az égi kórusban énekelnek. Rájuk és az elhunyt karmelitákra egy-egy gyertyával emlékeztek meg.Az est folyamán vendégként fellépett a Celldömölki. Liszt Ferenc Vegyeskar is, Süle Ferenc vezetésével.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV
http://tvkeszthely.hu/hirek/8337/30-eves-a-kis-szent-terez-korus/