300 milliós forrás jut a térség vidékfejlesztésére

2017. december 16. (szombat)

Helyi termékek előállítására, azok piacra jutására, rendezvényekre és marketing célokra is lehet pályázni jövő évtől a Hévíz-Balaton-Zalai Dombhátak LEADER Egyesület pályázati kiírásán. A 300 millió forintos forrásra őstermelők, vállalkozások, önkormányzatok, civil szervezetek is pályázhatnak. Az egyesület elnöksége mérföldkőnek nevezte azt a lehetőséget a szerdai elnökségi ülés előtt rendezett sajtótájékoztatón.
Kecskesajt, füstöltáru, savanyúságok – csak néhány azok közül a helyi termékek közül, amiknek az előállítását és piacra jutását is segíthetik a jövő év elejétől induló LEADER pályázatok. A Hévíz-Balaton-Zalai Dombhátak LEADER Egyesület kiírásában jelentős forráshoz juthat a közösség 23 települése. A vidékfejlesztésre fordítható pályázati lehetőségekről szerdán számolt be a LEADER egyesület elnöksége. A 300 millió forintos keretösszegről Gál Lajos, alelnök elmondta, nagy lehetőséget kap a térség a helyi termékek és a turizmus erősítésére is.

„Nagyon fontos olyan tekintetben, hogy az összes pályázatnak érintenie kell a helyi terméket és egészséges terméket és erre vonatkozóan szeretnénk felzárkóztatni a térséget abban, hogy minél több olyan termék kerüljön előállításra, ami aztán később koordinatíve lehetőséget biztosít egy térségi kosár megteremtésére és nagyon fontos szerepe lesz majd a piacoknak, mint átvevő pontoknak a jövőben” – nyilatkozta Gál Lajos.

A Hévíz-Balaton-Zalai Dombhátak LEADER Egyesület által kiírt pályázatokat hat témakörben jelenítik meg január elejétől. Őstermelők, vállalkozások, önkormányzatok, civil szervezetek is pályázhatnak. A helyi termékek előállítása mellett rendezvényekre és marketingre is lehet forrást igényelni. A kiírások folyamatosan jelennek meg az egyesület és a települések honlapjain. A LEADER közösség székhelytelepülése nevében Vincze Tibor polgármester elmondta, hogy a két éve újjászervezett közösség tagjainak nagy lehetőséget nyújt ez a forrás.

„Önkormányzatunk mindenféleképpen szeretné segíteni a civil szervezeteket és az agrárvállalkozásokat, de természetesen egy-egy rendezvénynek a létrehozása, megszervezése érdekében saját magunk is fogunk pályázni” – mondta el a településvezető.

A Leader akciócsoport jövőképe, hogy a pályázati támogatásoknak köszönhetően a mezőgazdasági termelői kör megduplázódik és a helyi vendéglátásban stabilan megjelennek az egészséges helyi termékekből előállított fogások.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV
http://tvkeszthely.hu/hirek/8410/300-millios-forras-jut-a-terseg-videkfejlesztesere-/