Füred Kupa 2008 – dobogós keszthelyiek

2008. szeptember 10. (szerda)

Szeptember 6-7-én került megrendezésre a Németh István emlékverseny, Füred Kupa néven, a One Design hajóosztályok részére, melyen a KJAVSE nagyhajós favoritjai a Weber-AZZURRO-s fiúk is indultak. A szezon vége felé, nagy tétje volt ennek a versenynek, hiszen a végeredmény két versenysorozatba is beleszámított és az „Azzurrik-nak” mind két sorozatban előre lépési lehetőség volt a második helyre!
Első nap szombaton, nagyon erős szélben 10 órakor volt az első rajt!
Hatalmas hullámok és viharos erejű szélben, igen szélsőséges időjárási körülmények közt mondhatni „szenvedte” végig az első futamot a mezőny. Ilyen erős szélre nem igen lehet edzeni, mivel egy évben csak 5-6 nap mikor ilyen erős a szél!
A futam alatt, még alap vitorlázattal is több hajó felborult, a bátrabbak közül volt, aki többször is!

Az „Azzurik” nagyon fegyelmezett és hibátlan vitorlázással megszerezték a futamgyőzelmet!
A második futamban, ha lehet még erősödött a szél, amely a befutónál meg is látszott, ugyanis mindössze négy hajó teljesítette a távot, a többiek feladásra kényszerültek. A második kör egy második helyet hozott a Büki Gábor kormányozta Weber-AZZURRO hajónaknak!
Kezdett helyreállni a rend az időjárás tekintetében, kicsit csillapodott a szél és a teljes mezőny neki tudott vágni a harmadik futamnak!
Ebben a futamban a KJAVSE versenyzői már mindent bevállaltak, a még mindig nagyon erős szél ellenére, felhúzták a legnagyobb vitorlákat és idegölő taktikai csatában ismét egy második helyet szereztek! A mezőny nagy része a hátszeles szakaszokban, még mindig csak a kis spinakkert, merte használni, vagy éppen alap vitorlákkal teljesítette a futamot.
A zsűri, úgy gondolta, ezen a napon nem rendez több futamot, hiszen az elemekkel vívott csatában mindenki nagyon elfáradt és bőrig ázott!
A nap zárása ként a rendezők egy karaokival egybekötött vacsorára invitálták a versenyzőket. Remekül sikerült nap és este volt!
A csapat korán lepihent, hiszen az szombati eredmények után már nagyon komoly tétje volt a vasárnapi utolsó mindent eldöntő futamnak!
Vasárnap reggel, 7-kor ébresztő, lassan kezdett elindulni az élet a balatonfüredi Yacht Clubban, mindenki reggelizett, pakolt vagy szerelt.
Mivel a KJAVSE fiatal versenyzői azt vallják, hogy „tiszta hajó, gyors hajó”, ezért ők, a hajó lemosásával kezdték a napot majd irány a nyiltvíz!
Sajnos a szélcsend miatt parti halasztást rendelt el a zsűri, ezért mindenki visszahajózott a kikötőbe!
Pár óra várakozás után, dél körül megjött a várva várt, kellemes közepes erejű, egyenletes szél!
Az „Azzurrik” érezték ez most nekik fúj!
A rendezők kitűzték az új pályát és kezdetét vette az utolsó futam!
Még a rajt előtt sikerült találni egy új nagyszerű beállítást, amely a remek rajtot követően kamatozott, meghozta a kellő gyorsaságot a Weber-AZZURRO-nak a többi versenytárshoz képest!
A rajtot követően gyorsan az élre állt a csapat, mely után nagyon taktikusan, a mezőnyt végig maguk mögött tartva, rajt-cél győzelmet arattak.
Nagy volt az öröm a célban, hiszen, az 1-2-2-1 helyezésekkel és kiegyensúlyozott teljesítménnyel megnyerték a versenyt!
Következett az eredményhirdetés a parton, ahol az Weber-AZZURRO Sailing Team tagjai, Büki Gábor, Major Miklós, Major Zoltán, Büki Zsolt (ifi), Szabolcs Bence (ifi), állhattak a dobogó legfelső fokára. A győztes csapatnak járó díjat Simon Károly Balatonfüred volt polgármestere és R. Nagy Attila (BYC) adta át.
A fárasztó hétvége után egy hatalmas kupával és öt arany éremmel tértek haza a sportolók!
Ez egy jó verseny, férfimunka volt!
Ezen versenyeredménnyel, mind a ranglistán, mind a One Design tropy versenysorozatban előre léptek a nagyon előkelőnek számító második- második helyre a keszthelyi JAVSE versenyzői és versenyben maradtak a ranglista elsőségért, mely az utolsó földvári versenyen dől majd el!
Sok sikert és jó szelet az „Azzurriknak”!