Fogyatékkal élők – akadálymentesítés Keszthelyen

2008. szeptember 10. (szerda)

Sokan tudják – és sajnos még többen nem –, hogy az olimpiai események
még nem zárultak le, hiszen szeptember 6-án kezdődik a paralimpia, a
fogyatékkal élő emberek olimpiája. A sajtóorgánumok már hírül adták, hogy a pekingi rendezők milyen példás módon készülnek az olimpia ezen eseményére. Tudjuk például, hogy a paralimpia megrendezése miatt öt versenyhelyszínt alakítottak át és tettek akadálymentessé, méghozzá világszínvonalon. A különleges sporteseményre tizenhat speciális buszjáratot és négyszáz járművet állítottak üzembe. A kínai főváros nyolc metróvonalának mind a 123 állomásán legalább egy olyan bejáratot alakítottak ki, ahol kerekes székkel is lehet közlekedni.
A fogyatékkal élők számára 109 liftet helyeztek üzembe, és létrehozták Peking első akadálymentes kocsikkal működő taxihálózatát is. Még az olyan turisztikai látványosságok, mint a kínai nagy fal vagy a Tiltott Város meglátogatását is lehetővé tették a fogyatékkal élőknek.
Ezeket hallva akaratlanul is felmerül a kérdés: vajon hazánkban, szűk környezetünkben milyen lehetőségei vannak a fogyatékkal élőknek? Tudjuk: a kormány előírta – folyamatosan meghosszabbítva a megvalósítási határidőket – az önkormányzatoknak a közintézmények akadálymentesítésének megoldását. Pénzt azonban elfelejtett hozzá rendelni. Igaz, pályázatok esetleg segíthetnek, de hát tudjuk, ezek elbírálása, a pénzek elosztása sokszor hagy kívánnivalót maga után.
Nem kérdés itt, Keszthelyen sem, hogy fogyatékkal élő társainkat segítenünk kell. (És ide tartoznak a babakocsit toló kismamák és -papák is, ezt ne feledjük…) Az önkormányzat több ízben is foglalkozott az akadálymentesítés kérdésével. Legutóbb egy évvel ezelőtt testületi ülésen vitatták meg azt az előterjesztést, amely egy felmérés alapján képet ad a közintézmények akadálymentesítésének helyzetéről, lehetőségeiről. Ebből kiderül: a városnak 220 millió forintot kellene fordítania arra, hogy minden intézményénél megoldja e kérdést. Örömteli, hogy a magas forrásigényű beruházások nem szegték az önkormányzat kedvét, inkább arra sarkallták, hogy ha apróbb lépésekben is, de megkezdje az akadálymentesítést. Így pályázati pénzből már megvalósulhatott az okmányiroda akadálymentes megközelítése és a Csány-Szendrey-iskola akadálymentesítése is.
Az egyik legfontosabb: a városháza épületének megközelíthetősége tolókocsis, vak vagy gyengén látó társaink számára azonban még várat magára. A város törekvése, hogy e hiányosságot is mielőbb pótolja.