Huszár-találkozó

2008. szeptember 10. (szerda)

A közelmúltban nagysikerű rendezvénynek adott otthont Keszthely városa.
Az ország számos pontjából érkező lovashuszárok és gyalogos
hagyományőrök találkoztak a Balaton fővárosában. A kétnapos rendezvény
régen látott nagy tömegeket mozgatott meg, helyiek és turisták sokasága
kísérte figyelemmel a programokat. Nézze meg galériánkat! Mind a Fő téri díszszemle, a zászlószentelés, mind a huszároknak a város területén való felvonulása sok száz érdeklődőt vonzott. Nem is beszélve a huszártábor területén megvalósított programokról. A Balaton-parton több száz ember érdeklődött a hétvége során a huszárélet szépségei felől. A sokaság láthatott csikós- és dámalovas bemutatót, elleshette eleink íjászfortélyait, ízelítőt kaphatott népzenei és néptánc kincsünkből. A programok közül kétségtelenül a korabeli csaták hangulatát fölelevenítő csatajelenet vonzotta legjobban a szemet. A fülsiketítő puskaropogás, ágyúdörgés, az azt kísérő dobszó, no és a hatalmas füst láttán-hallatán pedig elgondolkodhatott a szemlélő az egykori katonaélet „szépségei” felől.
De hogy a jó oldalát is lássuk az akkori „gyöngyéletnek”, a szereplők több mint tízféle bográcsétel készítését is felvállalták, mellyel a huszárok meg is vendégelték az érdeklődőket. A finom vacsora után pedig táncház következett, ahol a magyar táncok egy-egy csodálatos lépését tanulhatták meg az érdeklődők
A szervezők az apróságokról sem feledkeztek meg: a gyerekek örömmel próbálták ki a lovaglást, sőt, a huszárkardokat is kézbe vehették, megforgathatták, ami óriási élmény jelentett számukra, s láthatóan jól lefoglalták őket a kézműves foglalkozások is.
– Engem is meglepett a nagy érdeklődés és szeretet, amit a nézőktől tapasztaltunk – vallotta be Csótár András, a kulturális bizottság elnöke, a rendezvény egyik helyi szervezője, amikor a rendezvény tapasztalatairól kérdeztük. – Úgy érzem, a hagyományteremtő szándékkal létrehozott rendezvény messzemenőkig beváltotta a hozzá fűzött reményeket. A résztvevő hagyományőrök is megerősítettek minket abban, hogy ezt a találkozót folytatni kell. Évtizedes tapasztalattal a hátuk mögött mondták, hogy nemigen akad az országban olyan város, ahol ilyen gyönyörű környezetben, ilyen nagy számú érdeklődő kíséri figyelemmel a programokat.
A folytatásra tehát már most kaphattunk ígéretet. Csótár András azt is elmondta: Ruzsics Ferenc polgármestertől szintén ígéretet kaptak a folytatás lehetőségére, sőt, a polgármester a programok kiterjesztését és színesítését is támogatta.
– Ennek tükrében állunk neki már idén, a jövő nyár végén megrendezésre kerülő 2. keszthelyi huszár- és hagyományőr találkozó megszervezésének – ígérte a képviselő, hozzátéve: természetesen azzal is tisztában vannak, hogy számos csiszolni való akad a mostani rendezvény tapasztalataiból kiindulva, de mindannyian azon lesznek, hogy az induló rendezvény hibáit korrigálják, s jövőre már jobb háttér infrastruktúrával, még színesebb programkínálattal, még több gyermekprogrammal várják a közönséget.