39 új, sűrített földgázzal üzemelő autóbusz érkezik Zalába

2022. március 28. (hétfő)

39 új, sűrített földgázzal üzemelő autóbusz kezdi meg szolgálatát idén ősztől Zalaegerszegen. A modern, elővárosi kivitelű járműveknek alacsony a károsanyag-kibocsátásuk. Ezzel hozzájárulnak a Volánbusz környezetvédelmi céljainak eléréséhez.

Így néznek majd ki az új alacsony padlós, kéttengelyes járművek. Ezeket az Euro 6-os környezetvédelmi besorolású CNG-üzemű motor hajtja. A sűrített földgáz a hagyományos hajtóanyagokhoz képest alacsonyabb szén-dioxid- és koromkibocsátást eredményez. Emellett a motorok csendesebben üzemelnek, mint dízelüzemű társaik, így mérsékelik a környezet zajterhelését. A Volánbusz 2021 nyarán írt ki közbeszerzést 164 darab új autóbusz beszerzésére.

„2018 hoz képest az üzemanyag felhasználásunk 10 millió literrel csökkent. Ez Magyarország két napi üzemanyagfelhasználásának megfelelő mennyiség és ennyivel kevesebbet fogyasztunk egy évben a 2018-as adatokhoz képest. Egyebekhez ehhez járul hozzá egy 30 ezer tonnával kevesebb szén-dioxid kibocsájtás, amely 15 ezer személyautó éves károsanyag kibocsájtását jelenti.” – osztotta meg Dr. Pafféri Zoltán a Volánbusz Zrt. elnök-vezérigazgató.

Zalaegerszegre 39 CNG-s autóbusz érkezik ősszel. Ezek a térség lakóit szolgálják. A nettó beszerzési értékük 3,58 milliárd forint. Az autóbuszok 35 ülőhellyel rendelkeznek és összesen 93 utast szállítanak. Akadálymentesek, légkondicionálóval, USB-csatlakozókkal, utastájékoztató berendezésekkel és kamerarendszerrel felszereltek.

„A helyi közösségi közlekedés mellett nagyon fontos a helyközi közösségi közlekedés fenntartása és biztosítása. Az ősszel érkező gázüzemű buszok ezt fogják tovább erősíteni, hiszen nap mint nap Zalaegerszegre a térségből, a vonzáskörzetből nagyon sokan érkeznek ügyeket intézni, intézményekbe dolgozni és a napi ügyeket természetesen elintézni. Úgy gondoljuk, hogy továbbra is kell az odafigyelés a közvetlen környezetünkre. Nagyon fontos és kiemelt cél a klímavédelem, a környezetvédelem.” – emelte ki Gecse Péter Zalaegerszeg alpolgármester.

A Volánbusz 2021 tavaszán 100 elektromos autóbusz beszerzésére adott be pályázatot a Zöld Busz Programban. Ezek közül 11 kerül Zalaegerszegre. A Volánbusz Zrt. arról is tájékoztatott, hogy a megye helyközi járműállománya jelentős mértékben fiatalodott az elmúlt években. A helyközi járműállomány 14 százaléka megújult, a teljes flotta átlagéletkora pedig 14,7-ről 11 évre csökkent. A társaság idén további 1000 új jármű beszerzését tervezi. Így az év végéig a vállalat teljes autóbusz-állományának 45 százaléka megújulhat és a flotta átlagéletkora 8 évre csökkenhet.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/8982-39-uj-suritett-foldgazzal-uzemelo-autobusz-erkezik-zalaba