3D nyomtató: a Közgáz is pályázott

2019. május 30. (csütörtök)

Híradónkban múlt héten mutattuk be a Zöldmező utcai iskola sikeres indulását a Digitális Témahét 3D nyomtatóért zajló pályázatában. A Közgazdasági Szakgimnázium is pályázott, így az első fordulóban ők is kaptak egy nyomtatót. Ezt a második fordulóban elért sikerük esetén tarthatják meg. A feladat egy társasjáték megalkotása a berendezés segítségével.
Használati utasítás helyett egy kisfilm segítségével magyarázzák el a játékszabályokat a tanulók. A játéktáblául funkcionáló kocka papírból van, de néhány kellék kivételével mindent a 3D nyomtatóval készítettek el. A készüléket vezérlő szoftvert is az iskola egyik tanulója, Fehér Gergő Dorián programozta. Ezt mondta: „Először az interneten kerestünk egy 3D-s modellt, majd azt a nyomtatónak a programjában leszeleteltük, és utána kezdődött is a nyomtatás. Igazából most tanultam meg kezelni ezt a programot, de nem volt bonyolult, könnyen megtanulható, könnyű kezelni.”

Ez egy társasjáték, amit nyolcan játszhatnak. A játékban irodalmi, földrajzi és egyéb kvízkérdésekre kell válaszolni. A kérdéseket QR kódban rejtették el, amit telefonos alkalmazással lehet kiolvasni. A kockán kívül kellenek a játékhoz cipő alakú bábuk, zsetonok, úgynevezett mezőstoppolók és különlegesen kialakított dobókockák. Ezeknek az alapból egyszínű kellékeknek a festését is az iskola egyik tanulója, Antal Zsüliett vállalta. „Igazából hatalmas segítségem volt, mert a tanárnő is ugye nagyon sokat segített abban, hogy milyen színeket válasszunk, és a 9-es lányok is nagyon sokat segítettek abban, hogy elkészítsük a cipőket. A cipőket úgy készítettük, hogy lakkspray-vel lefújtuk őket és a 9-es lányok pedig átrajzolták rajta a mintákat” – nyilatkozta a munkáról.

A Digitális Témahét pályázatának első fordulójában kapott 3D nyomtatót csak akkor veheti teljesen birtokba az iskola, ha a második fordulóban is sikeresek lesznek. Erre kellett elkészíteni egy egyedi játékot. Ez talán sikerült is, tudomásuk szerint hasonló termék nincs forgalomban. Az ötletadó Rozner-Horváth Katalin pedagógus volt. Így látja: „Próbáltunk egy olyan játékot megalkotni, amit a későbbiekben is tudunk használni. Tehát egy komplex, több tantárgyat érintő társasjátékot alkottunk meg. A filament, amit felhasználhatunk hozzá, az körülbelül egy kiló, és a projekt zárása után, június 20-áig a gyerekek bármit nyomtathatnak a maradék anyagból.”

Ez a filament egy környezetbarát anyag, amiből még elég sok áll rendelkezésükre. A pályázat május végén zárul. Június elején, egy “Digitális Konferencia” keretén belül derül ki, maradhat-e a 3D-s nyomtató.

Tüskés Balázs – Keszthelyi Televízió
https://tvkeszthely.hu/hirek/6076-3d-nyomtato-a-kozgaz-is-palyazott