4 alkalom és egy szoknya

2024. február 27. (kedd)

Szabás-varrás workshop kezdődött a keszthelyi Népművészeti Alkotóházban a Csóori Sándor Program támogatásával. A program témája a szabásminta készítés, és azok megvalósítása. A szakma csínját-bínját Büchel Évától, képzett varrónőtől sajátíthatják el a jelentkezők a négy alkalom alatt.

Ollócsattogás, krétazizegés, varrógép búgás keveredett önfeledt beszélgetéssel a Népművészeti Alkotóházban. Gróf Adél Virág először próbálkozik a szabás-varrás tudományának elsajátításával. Úgy gondolja, hogy ez a tudás kamatoztatható a mindennapi életben is.

„Most szabok-varrok először szoknyát, ez egy egyszerű szabású szoknya lesz, elől zip-zárral, megtanuljuk a zip-zár varrását, a zsebvarrást megtanuljuk és azt, hogy a saját alakra hogy kell egy szoknyát megvarrni.”

A workshop első napján 1-1 egységes anyagú, egyforma típusú szoknya megvarrásának álltak neki a jelentkezők. Az alkotómunka első lépése a szabásmintával való megismerkedés volt. Ezután mindenki a maga méretei alapján kezdte előkészíteni a munkadarabot. A saját szabásminták megrajzolása után a szoknya elejének, hátuljának, az övpántoknak, és a zsebeknek a kivágása következett, majd a konkrét varrás. A munkafolyamatokat Büchel Éva szakember vezetésével valósították meg a jelentkezők.

„Itt saját maga kiszámítja, kirajzolja, kivágja, elkészíti, akkor valószínű, hogy otthon is sokkal egyszerűbb lesz nekiállni elkészíteni azt a ruhadarabot. ÉS akkor az egy büszkeséggel tölti el őket, hogy akkor ezt most én csináltam. És tudják hordani. 5-en vagyunk, a későbbiekben fognak hozzánk csatlakozni, nagyon lelkesek, nagyon gyorsan haladtunk.”

Molnárné Riskó Erzsébet, az Alkotóház vezetője sok pozitív visszajelzést kap a programokkal kapcsolatosan. Idén is több eseményre készülnek, úgy mint gyermekeknek játszóházak, majd a húsvét előtti tojásfestés. A későbbiekben népviseletek napja, a kézművesség világnapja környékén, és az alkotóházi hétvégén is programokkal várják az embereket.

„Utána lesz egy bőrműves tábor, azután lesz egy babakészítő tábor, és augusztusban a szokásos „Örökségünk a Nyugat-dunántúlon” táborba várjuk a résztvevőket, illetve szeretnénk ebben az évben meghirdetni egy ifjúsági tábort, ahol többféle, főleg bőrre , nemezre épülő foglalkozásra várjuk a 14 – 25 éves ifjakat.”

A 4 alkalmas szabás-varrás workshop következő eseményét most hétvégén rendezik meg. A további 2 alkalmat a résztvevőkkel egyeztetve fogják kitűzni.

Pelikán Péter – Keszthelyi TV

Képek