4 új hajóval indult el a balatoni hajózási szezon

2024. március 29. (péntek)

Megkezdődött a 178. balatoni hajózási szezon. Az első hajók csütörtökön futottak ki a siófoki kikötőből. Az idei év különlegessége, hogy 4 új BAHART hajót is avattak az ünnepségen. A magyar kormány összesen 6 milliárd forinttal támogatta a történelmi léptékű beruházást. A keszthelyi kikötőből pénteken indult el a sétahajózási lehetőség.

Így indult el a Balatoni Hajózási Zrt. egyik új hajója, a Tomaj nagycsütörtökön a siófoki kikötőből. A két új katamaránra sokan voltak kíváncsiak. Kisebb tömeg gyűlt össze, hogy fotózkodjanak az új vízi járművekkel. Sokan éltek azzal a lehetőséggel, hogy ki is próbálják az utazást.

„Én már nagyon vártam, régen hallottam róla, hogy egészen Komáromból érkeztek ezek a hajók. Nagyon sokat járok a Balatonra, nagyon sokat szoktam kompozni. És most ez az első hajózás ez meggyőzött arról, hogy valószínűleg ezt fogom csinálni egész nyáron.” – mondta el Marsal Szilvia.

A Tomaj kinevezett hajóparancsnoka, Körpöly András több évtizede hajózik a Balatonon. Elmondta, egyszerűbben irányítható a jármű a modern berendezéseknek köszönhetően.

„Kicsit letisztult maga a vezérlés, a műszerezettsége is és a modern tervezésnek köszönhetően kezelhetőbbé vált mindenféle műszer, berendezés, kormányzás, ami itt a hajóknál megszokott, ez egy új stílus, modern környezetbarát, új technika, nagyon jó vele dolgozni.”

A szezonnyitó rendezvényen Balatonfüredig hajózhattak az utasok. A kikötőben ünnepséggel köszöntötték a járműveket, amelyeket meg is szenteltek. A katamaránok mellett bemutatkoztak a 45 méter hosszú és 11 méter széles kompok is, melyek a BAHART eddigi legnagyobb utas- és járműbefogadó képességgel rendelkező hajói. 120 utast, 24 gépjárművet és 30 kerékpárt képesek egy időben szállítani. Veigl Gábor vezérigazgató arról beszélt, az új hajók a legmodernebbeknek számítanak ma Közép-Európában.

„Egy 20%-kal nagyobb kapacitást tudunk biztosítani az eddigi kompokhoz képest. Ez azt fogja jelenteni, hogy gyorsabb lesz a menetrend, gyorsabb lesz az áthaladás, kevesebbet kell várakozni a parton, csökkentjük a környezeti terhelést nem csak a környezetbarát motorokkal, hanem a rövidebb várakozással és azzal is, ha az autósok nem körbe kerülik meg a Balatont. Az új kompokon egy olyan panoráma fedélzetet építettünk, ami azt gondolom, hogy örök élmény lesz mindenkinek, egy olyan élmény, ami nem csak egyszeri utazásra csábítja majd az utazókat.”

A magyar kormány összesen 6 milliárd forinttal támogatta a történelmi léptékű beruházást. Az átadón Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter leszögezte, 2024 a gazdaság újraindításának az éve. Ebben a turizmusnak kulcsfontosságú a szerepe.

„A Balaton is szépen kezd. Itt az első negyedévben azt lehet mondani, hogy 22%-os emelkedés van a vendégek számában és a vendégéjszakák számában is egy 19%-os növekedést tudunk felmutatni. A Balaton nagyon fontos számunkra. Több célt és feladatot is kitűztünk.”

A keszthelyi kikötőből nagypénteken futottak ki az első sétahajók. Naponta több alkalommal is igénybe lehet venni a szolgáltatást. A menetrendi járatok várhatóan júniustól indulnak.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

Képek