2006. január

2007. február 13. (kedd)

Sziget élmény –és látványfürdő Keszthelyen?
A Balaton legvonzóbb attrakciója lehet
December végén, egy rendkívüli munkaértekezleten tekintette át a keszthelyi önkormányzat képviselő-testülete a helyi parkolás helyzetét, a Danubius Hotel Helikon ideiglenes bezárásával kapcsolatos problémakört, illetve azt a legalább kettőmilliárd forintba kerülő projektet, ami egy közbeszerzési eljárás végén, bankok és kivitelezők pályáztatását követően, közös akarattal, akár egy év alatt is tető alá hozható.

Sziget élmény –és látványfürdő Keszthelyen?
A Balaton legvonzóbb attrakciója lehet

December végén, egy rendkívüli munkaértekezleten tekintette át a keszthelyi önkormányzat képviselő-testülete a helyi parkolás helyzetét, a Danubius Hotel Helikon ideiglenes bezárásával kapcsolatos problémakört, illetve azt a legalább kettőmilliárd forintba kerülő projektet, ami egy közbeszerzési eljárás végén, bankok és kivitelezők pályáztatását követően, közös akarattal, akár egy év alatt is tető alá hozható. Az ötlet és megvalósíthatóság koncepciója Dancs Attila keszthelyi okleveles közgazdásztól származik, a tervi vázlatot Lukács Beáta építész-mérnök készítette el.

A keszthelyi Sziget látvány –és élményfürdő számítógépen levetített szimulációs tervét a díszteremben megtekintő városvezetők és képviselők –mindössze egy kivételtől eltekintve- kitűnő elgondolásnak, reménytkeltő koncepciónak mondták. A Bazár-sor melletti park egyenes folytatásában egy parti épülettel induló létesítményben pénztárak, fogadó helyiségek, ruhatárak és öltözők kapnának helyet. Innen egy fedett, a Szigetre átvezető üvegfolyosóból a szabadtéri strandfürdőre és a mólóra is gyönyörű kilátás nyílik majd. Tőlük távolabb egy kétszintes blokkban a medencék, tetőterasz, lift és lépcsőház férne el. A jelenlegi sziget öltözői, kabinjai kikerülnének mostani helyükről, de a sziget ugyanúgy körbejárható maradna. A kétszintes fürdőlétesítmény emeleti öltözőből pedig akár csúszdán is le lehetne csobbanni a földszinti medencékbe, amiket meleg vizes élmény és látványelemekkel bővítenek ki. A Sziget két tornya egyáltalán nem változik, csak a sziget területét fednék le óriási üvegkupolákkal, melyek nyaranta automata rendszerben kinyithatók lesznek. Marad hely egy 500 m2-es konzolos napozóteraszra úgy, hogy a Balatonba nem kerül semmilyen plussz feltöltés. A projekt nagyszerűsége abban rejlik, hogy Keszthely lenne az első, és eddig egyetlen olyan vízparti település, amelyik rendelkezik egy ultramodern, 7000 m2-es, 1800 m2 vízfelülettel rendelkező, télen-nyáron akár a nap 24 órájában használható, a melegített Balaton vizét felhasználó, a szezonalitást döntő mértékben megjavító attrakcióval, amely a város és környéke lakosain túl, kedvelt helye lehetne a turistáknak is. A bazársor és a környék vendéglátó egységei pedig, egy küllemükben is kötelezően megújult, télen-nyáron nyitva tartó helyekké változnának. A XXI. századi innováció professzionális elemeit felhasználó, markáns fejlődési lehetőséget megcsillantó projekt mottója: hathetes szezon helyett: egész évben turizmus, nyár, bazársor.