2006.01.28.

2007. február 13. (kedd)

Növényvédelmi fórum
Keszthelyen Környezetkímélő növényorvoslás

A Veszprémi Egyetem Georgikon Mezőgazdaságtudományi Kar, Keszthelyi Növényvédelmi Intézetének munkatársai 16 évvel ezelőtt indították útjára a Növényvédelmi fórumot, hogy találkozzanak, eszmét cseréljenek, az oktatás, a kutatás, a fejlesztés, a gyártás és forgalmazás, valamint a gyakorlati növényvédelem területén dolgozó szakemberek.

Növényvédelmi fórum
KeszthelyenKörnyezetkímélő növényorvoslás

A Veszprémi Egyetem Georgikon Mezőgazdaságtudományi Kar, Keszthelyi Növényvédelmi Intézetének munkatársai 16 évvel ezelőtt indították útjára a Növényvédelmi fórumot, hogy találkozzanak, eszmét cseréljenek, az oktatás, a kutatás, a fejlesztés, a gyártás és forgalmazás, valamint a gyakorlati növényvédelem területén dolgozó szakemberek. A növényorvosok összefogását jelzi, hogy a szakmai kamarához tartozó mérnökök közül száznál többen érezték szükségét annak, hogy részt vegyenek a január végén tartott kétnapos találkozón.

Az előadók foglalkoztak egyebek mellett a hazai agrárium legégetőbb kérdéseivel, a kistérségek fejlesztési irányvonalával, a környezetgazdálkodás aktuális kérdéseivel. Szó esett a genetikailag módosított növénytermesztés közvetlen előnyeiről, illetve a környezetvédelmi kockázatairól, és arról is: lehet-e a pillanatnyi feltételek között környezetkímélő módon megvalósítani a növényvédelmi feladatokat. A plenáris ülést követően négy szekcióban került sor 44 szakmai előadásra, amelyek felölelték az alapkutatási eredményeket, a szántóföldi növények, az ültetvények védelmével kapcsolatos ismereteket. Tanácskoztak még az egyes növénykultúrákat károsító vírusokról, baktériumokról, gombákról, kártevőkről. Előkerült a gyomnövények biológiája és az ellenük való integrált, vegyszertakarékos növényvédelmi technológiák témaköre. A zárónapon a tudományterületek előadói a hallgatóság kérdéseire válaszoltak szakigazgatási kérdéseket is érintve.