2006.02.15.

2007. február 13. (kedd)

Foglalkoztatási paktum

A Keszthely-Hévíz Kistérségi Társulás foglalkoztatási paktumához kapcsolódó, közelmúlban befejeződött helyzetelemzés volt a témája egy a napokban tartott tájékoztatónak a Balaton Színházban.

Foglalkoztatási paktum

A Keszthely-Hévíz Kistérségi Társulás foglalkoztatási paktumához kapcsolódó, közelmúlban befejeződött helyzetelemzés volt a témája egy a napokban tartott tájékoztatónak a Balaton Színházban.

„Keszthely-Hévíz kistérségi foglalkoztatási paktum létrehozása és határ-menti tapasztalatcsere” címmel, magyar–szlovén Phare CBC projekt keretében 2005. szeptemberben indult kistérségi helyzetelemzési munka a BFH Európa Kft. Vezetésével. Ennek célja, egy a térség munkaerőpiacát, gazdaságát érintő, átfogó helyzetelemzési anyag elkészítése, amely segíti a megfelelő foglakoztatási stratégia kialakítását. A statisztikai adatok, kérdőíves felmérések, valamint egy próbamintán elvégzett interjúsorozat alapján az elkövetkező időszak feladata, hogy a paktum céljainak meghatározása, és közreműködő helyi szereplők megtalálása. A paktumot várhatóan 2006. március végén írják alá az érintettek. A februárra elkészült helyzetelemzésre utalva Hollósi Szabolcs, a felmérést koordináló társaság ügyvezetője elmondta: a munkát nehezíti, hogy a térségnek nincs elfogadott gazdaságfejlesztési terve, amelyhez a foglalkoztatási stratégiának illeszkednie kellene. Mohácsi József polgármester a tájékoztatón hangsúlyozta: új munkahelyekre, egész éves munkalehetőségekre van szükség. A kezdeményezés fontos célja, hogy térségi szinten kösse össze a humánerőforrás-fejlesztés és gazdaságfejlesztés céljait. Huszti Levente projektvezető közölte: júniusban már készen lesz a végrehajtható projekteket is tartalmazó akcióterv, amely kiemelten kezeli a háttértelepülések problémáit. A paktum létrejöttének és működésének alapja a partnerség az érdeklődő térségi szereplőkkel, ezért rájuk a döntések előkészítésében, és az egyes tevékenységek elindításában is számítanak. Elsősorban a munkaerő-piaci információk elérhetőségét szolgálja majd az a térségi munkaerő-piaci információs rendszer, amelyhez tizenhat számítógépes kistérségi települési pont csatlakozik. A rendezvényen résztvevő Varga Romeo szlovén gazdasági szakértő rámutatott: a határon átnyúló program keretében lehetőség nyílik Pomurje régió és a Keszthely-hévízi Kistérség közti együttműködésre is: például közös idegenforgalmi és kulturális programok megvalósítására, turisztikai, és egyéb fejlesztések kidolgozására, kihasználva a sármelléki repülőtér és az épülő M7 autópálya lehetőségeit.