2006. március

2007. február 13. (kedd)

Újabb rév épülhet
Ismét járnak a kompok

Idén a tavalyinál csaknem három héttel korábban elindulhattak a kompok a Balatonon.

Újabb rév épülhet
Ismét járnak a kompok

Idén a tavalyinál csaknem három héttel korábban elindulhattak a kompok a Balatonon. A kijelölt útvonalon már nincs összefüggő jég, így márciusban óránként újra közlekednek a járatok. Ha minden a tervek szerint alakul rövidesen nem csak Szántód és Tihany között lehet átjutni a túlpartra a vízi járművel, mivel újabb rév épülhet, valahol a tó nyugati részének közelében.

Idén korán megtört a jég a balatoni kompok útvonalán, így a járatok már elindulhattak. A Balatoni Hajózási Rt. tájékoztatása szerint az első komp Szántód-révből reggel hét órakor, Tihanyból pedig fél nyolckor indul, és délután 6 óráig, illetve fél hétig közlekednek. 2005-ben a mostaninál csaknem három héttel később, március 17-én tudtak elindulni a jég miatt. Ebben az esztendőben a tavalyinál nagyobb forgalomra számítanak a kompokon a hajózási társaságnál. Tavaly egyébként több mint nyolcszázezer utas, és csaknem háromszázezer gépjármű vette igénybe a szolgáltatást.

A jegyárak az inflációhoz igazodva, 3-4 százalékkal emelkednek és kedvező kompbérlet vásárlására is lehetőségük lesz az utasoknak. A tervek szerint hamarosan egy újabb kompátkelőt létesítenének a Balatonon. Erről a közelmúltban egyeztettek az érintettek. Ez a gondolat több mint fél évtizede egyszer már felvetődött, de mivel akkor nem sikerült egyezségre jutni, maradt a Szántód és Tihany közötti útvonal. Most ismét szó van erről a lehetőségről, és a korábbinál jóval nagyobb az esély a megvalósulásra. Az újabb járatok beindítása mellett szólhat, hogy a tópart közelében épülő új autópálya miatt várhatóan megnő a forgalom, és a növekvő benzinárak sem elhanyagolható szempontként jönnek számításba. Igaz vita most is van: ezúttal az a kérdés: melyik útvonal lenne a legcélszerűbb? A két lehetséges útvonal Balatongyörök és Balatonmária, illetve Badacsony és Fonyód között képzelhető el. A hozzánk közelebbi északi parti település vezetője a napokban találkozott Vonyarcvashegy polgármesterével, mert felmerült, hogy a rév esetleg a két település határán lenne. Ehhez persze kedvező döntésre is szükség lesz. Az új helyszínek kiválasztásánál az önkormányzatokkal történő egyeztetés mellett szükség van a környezet és természetvédelmi hatóságok véleményére is. A hajózási társaság számításai szerint 3-5 milliárd forint már elég ahhoz, hogy az új helyen is megindulhasson a forgalom. Ezt az összeget uniós pályázati forrásból szeretnék beszerezni.