2006.03.01.

2007. február 13. (kedd)

Reform az iskolai büfékben
Keszthelyen is változások lesznek

Az Oktatási Minisztérium tavalyi célkitűzése szerint, idén az iskolákban már csak olyan élelmiszertermékeket lehetne árulni, amelyek táplálkozástudományi szempontból nem kifogásolhatóak.

Reform az iskolai büfékben
Keszthelyen is változások lesznek

Az Oktatási Minisztérium tavalyi célkitűzése szerint, idén az iskolákban már csak olyan élelmiszertermékeket lehetne árulni, amelyek táplálkozástudományi szempontból nem kifogásolhatóak. Így a keszthelyi, és a környékbeli iskolákból is eltűnhetnek a chipsek, a szénsavas üdítők, a csokoládék, ellenben tejtermékek, aszalt és friss gyümölcsök kerülhetnek fel a polcokra.

Az Oktatási tárca rendeletmódosítása értelmében a nevelési-oktatási intézmények vezetőinek ez év február végéig kellett át kell nézniük és bírálniuk büféjük kínálatát. Így, ha lassan is, de eltűnhet például a chips, a rágógumi, a nyalóka és számos egészségtelen élelmiszer az iskolákból. A szakmai javaslatok szerint a diákok búcsút inthetnek a kólának, a linzer süteményeknek, a csokoládéknak, és hamburgereknek is. Az előbb említett termékek nem tartoznak az iskoláskorúak napi fogyasztásra ajánlott készítményei közé, ezért kerülnek majd le a polcokról.Helyettük jobb esetben rostos gyümölcsleveket, réteseket, piskótákat, aszalt és friss gyümölcsöket, tejdesszerteket, sovány hússal készült és az évszaknak megfelelő zöldségekkel ízesített szendvicseket, valamint pattogatott kukoricát kereshetnek a diákok hamarosan az iskolák büféiben.Dósa Zsolt, a Csokonai ÁMK igazgatója elmondta: a szülőkkel és az iskolaszékkel közösen vizsgálták felül az intézmény büféjének kínálatát, így a sós burgonyaszirmok helyett akár mandarint is nassolhatnak a csokonais nebulók. Bár az igazgató szerint ez a módosítás önmagában még nem oldja meg teljesen a problémát, hiszen ha az iskolákból ki is zárják az egészségtelen élelmiszereket a szemfüles diákok esetleg kintről viszik be azokat az intézménybe. Az igazgatók miután felülbírálták a büfék kínálatát, tájékoztatják erről a szülőket, illetve az iskolaszéket, majd ezután az év folyamán apránként kell bevezetni az Egészségügyi Minisztérium és az Országos Táplálkozástudományi Intézet ajánlásait.