2006.03.02.

2007. február 13. (kedd)

Fotókiállítás a múzeumban
„Ahol az ég a földdel összeér”

Még egy hónapig látható a Balatoni Múzeumban az a fotókiállítás, amely az Észak Szibériában lévő Bajdarata tundrán élő népek életét mutatja be.

Fotókiállítás a múzeumban
„Ahol az ég a földdel összeér”

Még egy hónapig látható a Balatoni Múzeumban az a fotókiállítás, amely az Észak Szibériában lévő Bajdarata tundrán élő népek életét mutatja be. A tárlatot a Finnugor Néprajzi Park gyűjteményéből és a Néprajzi Múzeum szintén finnugor gyűjteményéből származó tárgyak teszik még ember közelibbé.

„Soha életemben nem gondoltam, hogy fotózni fogok. El sem tudtam képzelni, hogy majd ülök valami sötét zugban, vegyszereket oldok, előhívok, fixálok, ügyelek a felvétel minőségére…”- mondta korábban képei kapcsán Ljudmila Lipatova, a szalehardi múzeum muzeológusa. Az élet azonban megcáfolta, s az eredményről bárki a saját szemével győződhet meg a következő hetekben Keszthelyen.

A Bajdarata tundra az a vidék, ahol legközelebbi nyelvrokonaink közül a hantik legészakibb csoportja él a jégvilág többi lakóival, a komikkal és nyenyecekkel. Ljudmila Lipatova hosszú évek óta gyűjti a néprajzi relikviákat a sarkvidéken, a Jeges-tenger melléki tundrán. Több mint tíz évvel ezelőtt, gyógyszeralapanyagul szolgáló rénszarvas agancsot gyűjteni indult az Ural-vidékre, ekkor jutott el a Bajdarata-öbölig. A táj szépsége és az ott élő emberek, egyaránt lenyűgözték. Legközelebb már fényképezőgéppel tért vissza, hogy legalább ily módon magával hozhassa ennek a távoli világnak a szépségét, harmóniáját. Saját bevallása szerint amióta megismerte az ott élőket, más szemmel nézi az egész világot. A csodának mi is részesei lehetünk április közepéig a Balatoni Múzeumban.