2006.03.11.

2007. február 13. (kedd)

Barátoknál a bajban
Dokumentumtárlat

Tavaly nyáron a Keszthelyi Helikon-kórus marcinkowiezei látogatása alkalmával hívta fel a figyelmet Józef Babitz plébános arra, hogy 1956 késő őszén néhány napig magyar gyermek vendégei voltak a falunak.

Barátoknál a bajban
Dokumentumtárlat

Tavaly nyáron a Keszthelyi Helikon-kórus marcinkowiezei látogatása alkalmával hívta fel a figyelmet Józef Babitz plébános arra, hogy 1956 késő őszén néhány napig magyar gyermek vendégei voltak a falunak. A bejelentés persze nem kerülte el Cséby Géza helyi művelődési ház igazgató figyelmét. Mint azt Antoni Mróz civil egyházi személy elmesélte: „A megérkező fáradt és megszeppent gyerekeket szétkapkodták a község lakói, hogy ruhával és élelemmel lássák el őket, az igaz forradalmárok gyerekeit”

A plébános egy korabeli fotóalbumot adott át 29 megsárgult fekete-fehér fényképpel a magyar-lengyel barátság elmélyítésén folyamatosan fáradozó keszthelyi igazgatónak. Az albumon ugyanaz a szöveg olvasható, mint amit címként adtak a szervezők a Balaton Színház Simándy-termében március derekán nyílt dokumentumtárlatnak: „Magyar gyerekek a lengyelországi Krynicában”. Kisfiúk és kislányok láthatók a kinagyított képeken magyar és lengyel zászlókkal, némelyek lengyel népviseletben. Köröttük nevelők, a rendezvényt szervező egyházi személyek. Az anyag az 1956-os magyar forradalom 50. évfordulója alkalmából került paravánokra, emléket állítva az évszázados magyar-lengyel barátságnak.
A nagy emóciókat hordozó, érdekes és rendhagyó tárlat nyitóünnepségén a művészetek testvérmúzsái találkoztak, mert a műsorban megzenésített költemények, gitáron kísért versek is elhangzotttak mindkét nyelven. A kiállítást Joanna Stempinska Lengyelország rendkívüli és meghatalmazott nagykövete nyitotta meg. Az excellenciás asszony röviden felvillantotta a közös barátság ezer éves historikus hátterét, utalva az Árpád-házra, Bem apóra, a II. világháború eseményeire és 1956-os történéseire.